Ponos Hrvatske - Sanja Bijonda organizirala je akciju za gladnu djecu u školama

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratimo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Nasmijana žena koja nesebično vraća dostojanstvo sugrađanima Sanja Bijonda, zajedno sa sestrama, Tanjom i Josipom te prijateljicom Petrom prije tri godine pokrenula je građansku inicijativu 'Kruh za poslije', a potom i humanitarnu udrugu 'Portal dobrote'. Godinu dana kasnije, ponukana tekstom u novinama o djeci koja nisu obuhvaćena programom socijalne pomoći pa nemaju tople obroke u školi, Sanja pokreće akciju 'Da nijedno dijete ne bude gladno'.

Tisućama djece kojoj su potrebni besplatni obroci u školama pomogli su, među ostalima, i Hokejaški klub Medveščak, Tajči, Aleksandra Dojčinović te HRT.  Proširila se tužna priča te širom otvorila velika i mala srca. Premda se dugo opiralo, negiralo i umanjivalo razmjere - mjerodavno ministarstvo moralo je reagirati. Škole smo birali po principu najsiromašnijih općina u Hrvatskoj, a neke su se nama same obratile. Za 1000 mališana smo pokrili obroke za cijelu godinu, odnosno radi se o 20 škola i 70.000 obroka - rekla je Sanja. 

Četrdeset i trogodišnjoj Sanji veliku potporu daje suprug - jednako u odgoju dvoje djece, kao i u radu u udruzi 'Portal dobrote'. Ona je oduvijek bila velika emotivka pa nije slučajno kako je pomaganje ljudima njezin poziv i život, tvrdi sestra Tanja. Sanja, Josipa, Tanja i Petra za svoj su projekt 'Da ni jedno dijete ne bude gladno' od mjerodavnog ministarstva dobile Priznanje promicanja prava djeteta za 2015. godinu. I zajedno se drže mota - djeluj lokalno kako bi promjene bile globalne.

Smatramo da kad bi svatko napravio samo sitnicu u svojoj sredini, da bi promjene bile globalno puno bolje. Nije uvijek financijska pomoć ta koja je potrebna. Nekada možete porazgovarati sa svojim susjedom koji je usamljen i vi ste napravili puno. Pokušavamo tu ideju pozitive proširiti i kroz svoje akcije i svoje javno djelovanje, dodaje Sanja. Svakoga dana udruzi 'Portal dobrote' pristupa sve više članova, a svi oni žele pokazati pravu vrijednost humanosti, dobrote i altruizma.