Slatka kuharica - Međimurje - međimurska gibanica

Ako postoji slastica koja savršeno predstavlja neki kraj, onda je to međimurska gibanica. Što je kraj bogatiji poljima, to su i njegova tradicionalna jela bogatija kalorijama. Stoga možemo reći da raskošni slojevi i puni okusi koji se savršeno nadopunjuju u toj gibanici pričaju sočnu priču o Međimurju. Pogledajte kako je tu tradicionalnu slasticu interpretirala Petra Jelenić.





Tradicionalni recept – Međimurska gibanica

Nadjev od oraha:
    20 dg oraha
    10 dg šećera
    Malo ruma
    1 dl mlijeka
Pomiješati orahe, šećer i rum.

Nadjev od maka:
    20 dg maka
    10 dg šećera
    2 dl mlijeka
Pomiješati mak, šećer i vruće mlijeko.

Nadjev od jabuka:
    60 dg naribanih slatkih jabuka
    2 žlice šećera
    1 žlica cimeta
Naribati i ocijediti jabuke, dodati šećer i cimet te izmiješati.

Nadjev od sira:
    50 dg svježeg sira (masni ili polumasni)
    1 jaje
    prstohvat soli
    2 žlice šećera
Izmiješati jaja, šećeri sol. Dodati u sir i izmiješati.

Tijesto:
    1 kg namjenskog brašna za vučena tijesta
    6 dl mlake vode
    prstohvat soli
    malo domaće masti

Rukom umješati brašno, mlaku vodu i sol. Podijeliti tijesto na dva dijela, formirati kuglice, premazati s malo rastopljene masti ili ulja te ostaviti u frižideru minimalno 30 minuta. Pobrašniti radnu plohu, tijesto malo razvaljati valjkom te nastaviti rastezati kao da se radi štrudla.
Rastegnuto tijesto posuti s malo brašna i ostaviti da se suši 15 do 20 minuta. I završno, tijesto izrezati na 6 jednakih dijelova odnosno 'kora' – veličine tepsije.
Isti postupak vrijedi za obje kuglice tijesta.

Dno tepsije tanko premazati rastopljenom mašću, te složiti kore i nadjeve:
   Na dno staviti 3 kore
   Nadjev od maka
   2 kore
   Nadjev od sira
   2 kore
   Nadjev od oraha
   2 kore
   Nadjev od jabuka
   3 kore
Tijekom slaganja, gornji sloj svake kore premazati s vrlo malo masti.

Završno:
   2 dl kiselog vrhnja
   1 jaje

Izmiješati jaje i vrhnje, preliti preko kolača i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180° C oko 1 sat.






Moderni recept - bregi na tanjuru


Bavarska krema od sira
:
    250 ml mlijeka
    80 g šećera
    10 g želatine
    2 žumanjka
    srž 1 mahune vanilije
    250 g svježeg sira
    250 ml slatkog vrhnja
    fino ribana korica 1 limuna

Na laganoj vatri zagrijati mlijeko sa vanilijom. Izmiksati žumanjak i šećer te dodati mlijeku i kuhati do 83° C. Maknuti s vatre, dodati želatinu i dobro izmiješati. Pomiješati sa prethodno razrađenim sirom i koricom limuna, te ostaviti da se rashladi. Kad je mlako, umiješati tučeno slatko vrhnje i staviti u hladnjak da se stisne.

Hrskavci od bijelog maka:
    korica 1 naranče
    100 ml soka od naranče
    65 g bijelog maka
    300 g šećera u prahu
    110 g glatkog brašna
    10 g otopljenog maslaca

Sve sastojke pomiješati i ostaviti u hladnjaku preko noći. Staviti na papir za pečenje kao mini hrpice (pomoću dresir vrećice ili sa dvije žličice) i peći na 180° C oko 10-15 minuta.
Žele od jabuka:
    500 ml soka od jabuka
    50 g smeđeg šećera
    srž ½ mahune vanilije
    5 g agar-agara

Pomiješati sve sastojke pa smjesu zagrijavati uz miješanje dok zakipi. Pustiti da se malo ohladi i spremiti u hladnjak da se stisne. Prije posluživanja izrezati u željeni oblik.

Ušećereni orasi:
    200 g oraha-polovice
    200 g šećera 
    voda

Staviti šećer u zdjelu i dodati vode taman toliko da pokrije šećer. Kuhati do 120°C. Dodati orahe i kuhati dok se šećer ne kristalizira, zatim staviti na papir za pečenje i pustiti da se ohladi.

Završno: uzeti po komadić svake od 4 komponente i složiti na tanjur po želji.



Epizodu Slatke kuharice, Međimurje - međimurska gibanica, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.