Torte izazvale slastičarski rat u Hrvatskoj! Zabranili omiljene dječje junake na slasticama

Ana i Elza, Hello Kitty, Spužva Bob, Malci, Mickey Mouse samo su neki od likova koje djeca najčešće žele kao slatke ukrase na svojim rođendanskim tortama. Popis dječjih želja u tome je poprilično dugačak, no na njihovu žalost slastičari takve torte više neće smjeti izrađivati jer na slastičarskom tržištu traje pravi rat.

Tvrtka Tomislava Ljutića prije tri mjeseca kupila je licencije za veliku većinu likova iz animiranih filmova kojima se ukrašavaju popularne slastice jer uvoze zaleđene dječje torte. Nakon toga, obavijestili su sve slastičare da je stavljanje animiranih likova na torte kršenje autorskih prava. To je veliki udarac za slastičare i sve one koji žive od prodaje dječjih rođendanskih torti s omiljenim crtanim junacima.

No, distributeri slastičarskog materijala tvrde da i njihovi proizvodi imaju licencije te da ih se neopravdano zakida i najavljuju tužbu. Inače, licencije za samo jedan lik iz crtića stoje od 20 do 50 tisuća eura. Stoga, dok se spor ne razriješi takve dječje rođendanske torte slastičari neće raditi. Žele izbjeći drastične kazne koje mogu iznositi i 300 tisuća kuna.