Od Kameruna do Hrvatske zbog nogometa

Nekadašnja zvijezda Dinama, Kamerunac Patrice Kwedi nogometnu je loptu zamijenio radom u skladištu. Radi u jednom trgovačkom centru, a na posao stiže svakoga dana u 7 sati. Uz posao igra za NK Dugo Selo, a od povratka u prvu ligu još nije odustao.


Još dok je kao dijete trčao zelenim kamerunskim livadama Patrice Kwedi je znao što želi biti kad odraste. Toliko je naganjao loptu kao dijete da je sestra bila uvjerena da će postati nogometaš, i nije puno pogriješila.
A kakav otac takav sin. I njegov osmogodišnji sin Lucas veliki je zaljubljenik u nogomet. On živi u mome srcu svaki dan, nježno kaže Patrice. Tata i sin vrijeme najčešće provode igrajući playstation, ali pravi su majstori i u kuhinji pa tako znaju skuhati rižu, grah i meso, objasnio je ekipi Dobrog jutra Lucas.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu prije četrnaest godina Kwedija je dovela u našu zemlju. Kad sam došao u Hrvatsku ne mogu reći da ni je bilo teško. Ne mogu to reći. Jer i danas, nakon 14 godina, osjećam još ono što sam osjećao kad sam izašao iz vlaka na kolodvoru. Osjetio sam kao da je to mjesto koje već poznajem, iskren je Patrice. Prepreku mu nije predstavljao ni jezik, iako se znala naći pokoja teško izgovorljiva riječ. Još se sjećam. To je bilo Draškovićeva. Nisam mogao to nikako reći.

Karijeru u zagrebačkom Dinamu pamti po susretljivosti svojih suigrača, a Zdravku Mamiću je, kaže, vječno zahvalan. Njega ću uvijek imait u srcu, jer mi je otvorio ruke i srce u pravi trenutak. Nažalost, ozljede su ga udaljile od nogometnog travnjaka. Kako već 4, 5 godina ne igra pravi profesionalni nogomet imao je dosta vremena te je poželio raditi nešto kao svi drugi ljudi u Hrvatskoj. Posljednjih mjeseci tako radi u skladištu jednog našeg trgovačkog lanca. Kad se vraćam s posla svaki dan doma ja sam sretan. I sretan sam svaki dan, svako jutro kad se probudim i idem na posao. Jer znam da me tamo čekaju predivni ljudi.

Zamijeniti nogomet sedmosatnim radnim vremenom nije mu ispod časti. Iako ima 33 godine, od sna da još jednom zatrči u prvoj ligi Kwedi nije odustao. S obzirom na to da s tolikim žarom i ljubavlju priča o nogometu - možda svoj cilj i ostvari. Mi mu to svakako želimo!