Hrvatski keramički suvenir

Sandra i Miljenko Herman, bračni par iz Međimurja, jedni su od rijetkih koji se bave lijevanom keramikom.

Magneti, vaze, nakit, kasice, lampioni, ukrasne kutije, svjetiljke, zdjele… hrvatski suveniri nastali u radionici bračnog para Herman u Međimurju. Ovdje na dan nastane stotinjak suvenira. Sandra i Miljenko jedni su od rijetkih u zemlji koji se bave lijevanom keramikom, a modele i motive pronalaze sami.

Nakon izrade matičnog modela radimo gipsane kalupe koji nam služe za lijevanje. Nalijevamo tekuću glinu koja ostaje u kalupu ovisno o predmetu od sat do sat i pol, objašnjava proces rada Sandra. Nakon sat i pol raskalupljujemo kalup. Unutra dobijemo ovako grubu formu koju lagano vadimo van. Obrađujemo ju, da bi ju ostavili na sušenje, pa tako stoji 2-3 dana.

U obitelji Herman duga je tradicija izrade suvenira. Entuzijazam, volja i ljubav prema poslu nikada ne nestaju, dapače, s godinama samo rastu. Mi živimo keramiku 24 sata. Nama je to posao i hobi i slobodno vrijeme, slikovita je i iskrena Sandra.

Sigurno ste primijetili da nas je s procesom izrade suvenira upoznala Sandra. To nije bilo slučajno… i samo da se zna i Miljenko je vrijedno radio tijekom cijelog snimanja. Supruga je šefica. Dok sam poslušan radnik onda je sve uredu, kaže s osmjehom Miljenko i dodaje, lijepo je zajedno raditi posao koji volite.

Bez snažne muške ruke teško bi Sandra uspijevala u ovome poslu. No, treba napomenuti da Miljenko, po struci dizajner tekstila, često i osmišljava dizajn. Posao obožavamo i ja i supruga. Možda je fizički naporno ali je rezultat uvijek lijep, sjajan.

Ponosi su što su na keramiku uspjeli aplicirati pašku čipku, za taj su rad dobili i nagradu. Ubrzo kreću i s međimurskom svetomarskom čipkom, otkriva Miljenko.

Hermanovi smatraju da je bogata hrvatska baština neiscrpan izvor motiva. Nadaju se da će im uz volju, predanost i ljubav, poput privatnog života, cvasti i poslovni.