Kriza u brodogradilištu "Greben"

Jedina preostala tvrtka u Veloj Luci - brodogradilište Montmontaža Greben u velikoj je krizi. Za grčku obalnu stražu gradi šest ophodnih brodova i taj je posao trebao oživiti škver. No budući da su Grci platili samo za jedan brod, tvrtka je zapala u probleme.

Velolučki škver ovih je dana pust. Od šest naručenih ophodnih brodova, Grčkoj obalnoj straži isporučili su dva. No Grci su platili samo jedan, i to šest mjeseci nakon isporuke u siječnju 2015. Izazvalo je to velike teškoće u likvidnosti i poslovanju. Imamo tržište, imamo proizvodnju imamo ljude koji su voljni stručni za to odradit ali upali smo u krizu zbog neplaćanja od strane grčkog naručitelja i onda su svi poslovi stali, sada smo na čekanju, rekao je Albino Vlašić, sindikalni povjerenik brodogradilišta Montmontaža greben iz Vele Luke.

Čak šest mjeseci nijedan od 150 zaposlenika nije primio plaću. Žive teško, no još je teža neizvjesnost dok čekaju odgovor iz Grčke. Istodobno, na navozima su dva poludovršena broda. Ako s Grcima raskinu ugovor, mogao bi ih preuzeti MUP. MUP RH dobiva određena stredstva iz EU za ovakav tip brodova za obranu schengeske granice, postoji volja kod njih ali su to razgovori u početnoj fazi, rekao je Mladen Žanetić, direktor brodogradilišta Montmontaža greben iz Vele Luke.

MUP novac mora iskoristiti do lipnja, vlada se tek sastavlja, a vrijeme velolučkome škveru istječe.