„Slomljenim pejzažem“ HRT pozvao na natječaj za gradnju obilježja Ž. Kaiću

Osijek, 15. siječnja 2016. – Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku danas je predstavljen dokumentarni film „Slomljeni pejzaž“ autora Milana Bešlića o gradnji istoimenoga spomen-obilježja poginulomu snimatelju Hrvatske radiotelevizije Gordanu Ledereru. Film je snimljen kako bi se trajno zabilježio nastanak jednoga od najljepših spomen-obilježja na temu Domovinskoga rata koje podsjeća na ulogu Hrvatske radiotelevizije i njezinih zaposlenika u Domovinskome ratu.

Dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić istaknula je kako se današnjom projekcijom željelo podsjetiti i na projekt gradnje osječkoga spomen-obilježja koje će biti posvećeno poginulome snimatelju Hrvatske radiotelevizije Žarku Kaiću. Riječ je o zajedničkome projektu Grada Osijeka i Hrvatske radiotelevizije, a do kraja mjeseca traje natječaj za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje na koji se mogu odazvati svi zainteresirani, pojasnila je dekanica. „Spomenik Ledereru je sjajan spomenik – spomenik 21. stoljeća postavljen iznad Hrvatske Kostajnice. Vjerujem da će osječki spomenik biti isti, ako ne i bolji“, dodala je Helena Sablić-Tomić.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman podsjetio je na to da javni poziv za gradnju spomen-obilježja Žarku Kaiću traje do 30. siječnja, a idejno rješenje trebalo bi se temeljiti na činjenici da je Žarko Kaić poginuo na radnome zadatku, snimajući prolazak tenkova u blizini zloglasnoga poligona C.
„Iako je riječ o državnome, pa čak i međunarodnome natječaju, željeli smo potaknuti upravo osječke umjetnike i ustanove da rade na idejnome rješenju spomen-obilježja. Natječaj je široko postavljen i otvara različite mogućnosti, ali mora uvažiti činjenicu da će se nalaziti u jednome naselju, da treba ostvarivati suodnos i s prostorom i s ljudima te da se pojavljuje kao neka vrsta portala – vrata grada. Posebice nam je stalo do toga da u sebi nosi i pijetet prema Žarku Kaiću i svemu što je učinio i za Hrvatsku radioteleviziju i za našu domovinu“, rekao je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman te pozvao sve zainteresirane da se do kraja mjeseca svojim radovima odazovu na natječaj.
Pojedinosti o javnome pozivu za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen-obilježja Žarku Kaiću mogu se pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.hrt.hr/310405/organizacija/javni-poziv-za-idejno-rjesenje-spomen-obiljezja-poginulomu-snimatelju-hrt-a-zarku-kaicu.
Hrvatska radiotelevizija namjerava primjereno obilježiti sva mjesta pogibije svojih zaposlenika u Domovinskome ratu. Nakon Gordana Lederera i Žarka Kaića obilježit će se i mjesto pogibije Đure Podboja, tehničara Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. godine poginuo na radnome zadatku braneći od agresora odašiljač Belje u Baranji. 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr