Ponos Hrvatske - Frano Širović ponudio je na korištenje kuću deložiranoj obitelji

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratimo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Frano Širović pokazao je svima kako izgleda ljudska dobrota na djelu. Svoju je kuću u Obrovcu Sinjskom ponudio zagrebačkoj obitelji Cvjetković kojoj je prijetila deložacija. Ova humana gesta donijela mu je novinaciju za nagradu 'Ponos Hrvatske'. Obitelj Cvjetković ljubazno je odbila ponudu zbog vezanosti za Zagreb, no ostali su dirnuti njegovom gestom.

U toj kući nitko ne živi. Cvjetkovići su nazvali, zahvalili se. Bilo mi je teško gledati te dramatične scene, tu tužnu i apsurdnu situaciju u kojoj su se našli. Ne želim to gledati i ne želim da se to ikome događa u ovoj zemlji, kaže Frane. Inače, kuća u Obrovcu Sinjskom koju je Frane ponudio ima oko 120 četvornih metara, a s obzirom da nije sasvim uređena, planirao je kontaktirati i Općinu da pomogne.

Dok se to ne riješi, bio je voljan Cvjetkovićima čak ustupiti dio kuće u kojoj i sam živi. Ja sam njima ponudio kuću u trajno vlasništvo. U slučaju da ih se deložira. Oni su mene kontaktirali, zvali, zahvalili se i rekli da ne mogu tu ponudu prihvatiti zbog školovanja svoje djece. Jer su na fakultetu, dodaje.

Frano je skroman čovjek. Škrt na riječima, ali darežljiv na djelima. Motive za taj veliki čin dobrote teško je bilo izvući iz tog čovjeka koji je svojom odlukom mnoge zatekao. Bili smo skupa večer prije i onda je došao i rekao - poklonit ću kuću ljudima na korištenje. Ja sam ostao malo iznenađen. Bili smo skupa i jednostavno - okrenulo se nešto, kaže Franin prijatelj Ivica Bilobrk.

Frano objašnjava da je svjestan kako je neimaština ljudske duše zatvorila. Svatko gleda svoja posla, ali ja se ne dam, kaže. I prije i poslije ponude Cvjetkovićima - on je isti. Na pitanje bi li opet strancima pomogao, Frano je jasan: Pa ja se nadam da hoću!