Cukerančići, autohtona istarska slastica

Pulska ekipa Dobrog jutra uputila se u Lindarski Križ blizu Pazina kako bi zabilježili kako se pripravljaju pazinski cukerančići, tradicionalna istarska slastica.

Ugostila ih je slastičarka Alida Vadanjel koja je dio tima koji želi zaštiti ovu autohtonu istarsku slasticu. Istra je kako kaže Alida, siromašna slasticama, ali bogata okusima.

A gledateljima je i otkrila recepta za cukerančiće.

Cukerančići

Sastojci:
     5 jaja
     1 kg brašna
     35 dg šećera
     10 dg maslaca
     1 dl ulja
     1 prašak za pecivo
     2 dg amonijaka za kolače
     korica limuna i naranče
     malo ruma, kruškovca ili rakije po želji
    1 dl istarske malvazije
    šećer za posipanje

Jaja, šećer,maslac, ulje, prašak za pecivo, amonijak, korice limuna i naranče, te rum dobro umijesite. Pustiti tijesto da odstoji dva do tri sata. Od tijesta napravite roščiće koje prije pečenja umočite s jedne strane u istarsku malvaziju te ih uvaljajte u šećer te ih na limu za pečenje pecite 5 do 7 minuta na 200° C.
U slast!