Azil Dumovec slavi rođendan

Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba, poznato kao azil Dumovec danas slavi 15. obljetnicu postojanja.

Što se sve događalo ondje u proteklih 15 godina i kako će proslaviti obljetnicu provjerila je Tomislava Gudelj za emisiju Dobro jutro, Hrvatska.

U proteklih 15 godina koliko postoji Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba, doživjelo je velike promjene. Ustrojene su službe hvatača s petero ljudi koji 24 sata dnevno skupljaju ozlijeđene i napuštene kućne ljubimce i divlje životinje po ulicama, služba koja se bavi udomljavanjem životinja i edukacijom, a jedan djelatnik se bavi nadzorom udomljenih životinja. U skloništu ukupno radi 18 djelatnika, među kojima dva veterinara i sedam timaritelja.
 
Brojni srednjoškolci ovdje pohađaju praksu, odvija se i program edukacije vrtićke i školske djece, a edukacija građana provodi se kroz akciju 'Udomljavanje je fora' i brojne druge projekte.

Obilježavanje godišnjice u kinu Europa počinje u 17.30 predstavom za djecu 'Šapice', koju je za mališane pripremio poznati glumac i ljubitelj životinja Slavko Sobin i Nada Kovačević, glumica splitskog gradskog kazališta mladih.
 
U prostoru kina bit će postavljena i izložba fotografija 'Bajke za topli dom' autorice Gordane Popović, koja tako podsjeća na junake iz najdražih bajki i priča u kalendaru za 2016. godinu, u kojem su se u ulogama Vuka, Crvenkapice, Malog princa, i drugih poznatih likova našli prekrasni psi i jedna mačka iz azila koji čekaju svoj novi dom.
 
U 19 sati bit će i premijera kratkog filma o azilu Dumovec 'Priča jednog psa'. Andrea Čakić i Darko Halapija su snimili kratki film u kojem prate priču jednog psa od trenutka pronalaska, spašavanja, odlaska u sklonište Dumovec i konačno udomljenja i odlaska u novi dom.

Dumovec je tijekom 15 godina pomaganja životinjama u Zagrebu pronašlo dom za više od 7000 pasa i mačaka te su u prirodu i u njihov pravi dom vratili više od 3500 divljih životinja.


Voditeljica skloništa Tatjana Zajec, dr. med. vet. i poznati glumac Slavko Sobin govorili su za Dobro jutro  što za njih znači raditi u odnosno za Dumovec.