Ponos Hrvatske - Kosa ljubavi

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratimo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.


Biljana Bjelajac i Marijana Čergar pokrenule su akciju Kosa ljubavi  kojom pomažu onima kojima je vlasulja uistinu potrebna.

Njihova priča krenula je početkom 2015. Tada su Marijana i Biljana radile u fotostudiju, a Marijani je na um pala, za njihov posao jedna posve drugačija ideja. Odlučila sam se ošišati jer sam imala dugu kosu i nisam znala kamo bih s njom. Više puta na internetu sam vidjela da se žene šišaju za djecu koja su oboljela od malignih i autoimunih bolesti i onda sam pitala Biljanu zna li da postoji tako nešto u blizini, prisjeća se Marijana. A Biljana je istog trena napravila stranicu Kosa ljubavi na Facebooku, na brzinu sam dala takvo ime. Došla sam samo na posao i rekla Marijini ja sam otvorila, hoćeš radit sa mnom, hoćeš mi pomoć i ona je rekla naravno da da i tako je to ustvari krenulo.

Sve su radile i rade volonterski. Od 22. travnja, od kada su otvorile stranicu na  Facebooku, vijest o Kosi ljubavi brzo se proširila i od 7. mjeseca postala je Udruga. Gotovo da ih je iznenadio veliki odaziv ljudi. Priznaju da su se u početku borile s birokracijom, ali nakon što su osnovale udrugu sve je nekako postalo lakše. Skupile su kosu i novce i prva vlasulja bila je napravljena. Bilo je dosta teško, ali evo ide, i dalje ide teško ali guramo, kažu. 

U Biljaninom stanu odvija se veliki dio posla. Prvo se donirane kose tu razvrstavaju. Za one koji žele donirati kosu bez oklijevanja daju upute: kosa mora biti minimalno duga 20 centimetara, zdrava, ne smije biti obojana i pri pakiranju pazite da je suha. Kad spakirate kosu jednostavno ju pošaljete poštom. Sve kasnije je njihova briga.

Kosu razvrstavaju tako što je stavljaju u vrećice, a u bilježnicu pišu donatore. Tako svaka vrećica odnosno kosa ima svoj donatorski broj. Vode brigu da znaju čija je kosa na kojoj vlasulji. I vlasuljare za izradu kose,  itekako tražene, pronašle su same. Nije to lak posao - za izradu samo jedne vlasulje potrebno je od 80 do 110 sati rada i od 6 do 8 repova kose. Dosad su predale 6 vlasulja. Sakupile više od 3 000 kose. A onih kojima je potrebna mnogo je više. Zato su na noge digle, cijelu Hrvatsku. Ali i svijet - donacije stižu iz  Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Kanade.

Iako, u povjerenju, priznaju da su možda zagrizle prevelik zalogaj odustati ne planiraju i niti jednom nisu zažalile i opet bi to napravile, jer svatko tko može jednom neka napravi tako nešto. Bit će super osjećat će se puno bolje i punije.

Osmijeh na licima onih koji su zbog Kose ljubavi besplatno dobili vlasulju baš kakvu žele njima je najveća nagrada. A za njihove obitelji i obitelji onih kojima su pomogle one ionako već jesu ponos Hrvatske.