Uoči premijere opere 'Mimi' zagrebačkog HNK

Prva premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb u ovoj godini bit će, u ponedjeljak 18. siječnja, hrvatska inačica suvremene opere 'Mimi' belgijskog skladatelja Frédérica Verrièresa. Koprodukcija s pariškim kazalištem Bouffes du Nord čija je francuska verzija premijerno predstavljena na pozornici HNK-a Zagreb u siječnju 2015.

Kako se ističe u najavi, djelo praizvedeno u studenome 2014. u francuskom gradu Quimperu predstavlja slobodnu adaptaciju opere 'La Boheme' Giacoma Puccinija u interpretaciji istaknutog belgijskog skladatelja Verrieresa.

'Mimi' Belgijanca Verrieresa, jednog od ponajboljih europskih suvremenih skladatelja, oslanja se na Puccinija, no ona nije puka adaptacija, niti je riječ o prebacivanju zapleta u današnje vrijeme ili transpozicija Puccinijeve opere, stoji u najavi.

A što to točno znači i što i koga ćete sve moći vidjeti na pozornici HNK u ponedjeljak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Maja PosavecLeon Košavić i Đani Stipaničev.

Operu koja propituje jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti, pričajući novu priču glavne junakinje Puccinijeve opere, premijerno će pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i Darijana Ivezića te u režiji Guillaumea Vincenta u hrvatskoj inačici izvoditi Leon Košavić, Maja Posavec, Mia Domaćina, Đani Stipaničev, Gorana Biondić i Vanda Winter.

Libreto je napisao Bastien Gallet, dramaturginja je Marion Stoufflet, scenograf James Brandily, kostimografkinja Fanny Broust, a oblikovatelj svjetla Sebastien Michaud, dok je za kompjutersko oblikovanje glazbe zaslužan Robin Meier/Ircam.