Započela obnova i sanacija atrija dubrovačkog Kneževa dvora

Nakon Crkve svetoga Vlaha, čija se obnova bliži kraju, još je jedna dubrovačka znamenitost zatvorila vrata za posjetitelje - Knežev dvor. Sanacija atrija trajat će dvije i pol godine, no turisti će moći uživati u njegovoj ljepoti tijekom ljetnih mjeseci. 

Knežev dvor jedan je od najmonumentalnijih i najposjećenijih spomenika dubrovačke kulture i arhitekture. Ovih je dana započela obnova i sanacija njegova atrija koja bi, prema planu, trebala trajati ukupno dvije i pol godine, s prekidima u ljetnim mjesecima. Troškove radova vrijedne deset i pol milijuna kuna snosi dubrovački Zavod za obnovu.

Najavljeno je kako će tijekom sezone Dvor biti otvoren za posjetitelje, a atrij će, kao najbolja i najljepša glazbena pozornica Dubrovačkih ljetnih igara i ovoga ljeta ugostiti brojne izvođače. Druga bi faza obnove trebala početi potkraj godine, a sve je to uvod u dugoročno planiranu i cjelokupnu obnovu tog iznimno važnog dijela baštine.

Prva faza će biti završena do 1. travnja. To je malo vremena s obzirom na obim zahvata, opsežnost posla i njegovu tehničku zahtjevnost. Do sada su odrađena sondažna istraživanja, arheološki radovi, a do 1. travnja planiramo izvesti sanaciju temelja, kažu u Zavodu za obnovu Dubrovnika.

Knežev je dvor kroz stoljeća više puta obnavljan, prvi put zbog eksplozije baruta u oružarnici davne 1435., a posljednji početkom 80-tih godina prošloga stoljeća, nakon katastrofalnog potresa 1979.