Centar za zaštitu ptica grabljivica - Grifon

Centar za zaštitu ptica grabljivica - Grifon, kod mjesta Sv. Juraj kraj Senja, osnovan je radi učinkovitije provedbe i promicanja zaštite prirode prvenstveno putem zaštite bjeloglavih supova. Ovih dana tamo će izraelski stručnjak snimati dokumentarni film u japanskoj produkciji.

Iako je centar osnovan u cilju zaštite svih ptica grabljivica, svrha mu je posebice očuvanje posljednje hrvatske populacije bjeloglavih supova te stvaranje uvjeta za njihov povratak na Kvarnerske otoke s kojih su izumrli: Rab, Goli, Sv. Grgur te na Velebit.

U Centru se, osim stalnog izložbenog postava o pticama grabljivicama, nalazi Oporavilište za ptice grabljivice u kojem se ozlijeđene ptice liječe i oporavljaju do ponovnog puštanja u prirodu

Za razliku od države, velik interes za zaštitu rjeđih vrsta ptica iskazuju svjetski mediji. Tako je od ponedjeljka 11. studenog Centar za zaštitu ptica grabljivica - Grifon drugi put nakon tri godine ugostio izraelskog stručnjaka za očuvanje prirode Rana Levya Yamamoria, koji će za japansku produkciju snimiti drugi dokumentarni film o bjeloglavim supovima na Kvarneru.

Naravno da taj događaj nije mogao proći bez riječke ekipe Dobrog jutra.