Dvije generacije, tri plesačice

Mnogima je ples samo i isključivo razonoda. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska našla je obitelji u kojoj je ples ozbiljna stvar.

Ovo su dvije generacije plesačica obitelji Lilek. Mama Snježana, starija kći Nika i mlađa Luna koja ima samo 17 godina. Sve tri postigle su sjajne rezultate na natjecanjima. Da ples može biti profesija, ljubav, život, pa i genetski kod, možda vas uvjeri ova priča.

Ovako kao što su moje kikice s plesom upoznale u predškolskoj dobi, tako sam se i ja. Imala sam super tetu u vrtiću, prisjeća se Snježana Lilek. Bilo je to u dječjem vrtiću Josip Vardijan. Imao je odlične pedagoge koji su nas usmjeravali baš u ples, gimnastiku, pjevanje.

Snježana ljubav prema plesu duguje i svojoj majci. Moja mama je nekada plesala folklor. Međutim, mlada je morala prestati, jer tata nije bio tako liberalan kao njihov tata, pa je bilo eto: 'Ili ples ili mi'. Tako da se ta ljubav, ustvari, prenijela na mene. U dvorani sam recimo od svoje 4. godine života bez prekida.

No nije se plesalo samo u dvorani već i u stanu. Bile su male Nika i Luna, bio je malen i stan. Gledajući stare fotografije, Snježana se prisjetila zlatnih i bezbrižnih 80-ih. Tada studentica Fakulteta za fizičku kulturu, nastupala je na raznim plesnim natjecanjima, priredbama, u emisijama, pa čak i na Univerzijadi. Plesala je u kazalištu Komedija, u ansamblu Tihane Škrinjarić, a s kolegicom Koni osnovala je plesne grupe. Ples joj je uvijek na pameti, pa čak i kad ne pleše razmišlja o plesu.

1993. na nagovor supruga osnovala je plesni centar Modus. Odande su izišli sjajni plesači. No zbog školovanja drugih plesača, Snježana svoju  plesnu karijeru završava. Je li ikada zažalila? Meni je to bio veliki podvig, u stvari veliki preokret u životu i nije mi žao. 'Klinkice' su vrijedne tog mog truda i vremena, u stvari to je najljepši dio mog života koji je stvarno iziskivao puno puno odricanja.

Starija kći Nika završila je baletnu školu u Zagrebu te školu plesa u New Yorku. Osvojila je mnoga svjetska natjecanja u show dancu, a nakon šte se prestala natjecati, postala je plesački sudac te je dio Zagrebačkog plesnog ansambla u ZEKAEM-u i radi koreografije u Modusu. Živi od plesa. Mogu reći teško je, ali se može, iskrena je Nika.

Najmlađa Luna ima visoka plesna priznanja, pa je na temelju toga dobila stipendiju za plesnu školu u Veneciji. No stipendiju mora zamrznuti dok ne završi srednju školu. Ona bi najradije odmah u Veneciju, jer jedino ples vidi kao svoju buduću profesiju. Maminim i sestrinim stopama!

Kad ne plešu, plesačice Lilek druže se uz dobar film ili se opuštaju u prirodi. Tata Dubravko trener je veslanja. Logično, nastojao ih je pridobiti za veslanje na divljim vodama, međutim to nije išlo.

U njihovu plesnom klubu mnogo je medalja. Nikine plesačice nedavno su se vratile iz Novog Sada s pet 1. mjesta, a u Njemačkoj sa svjetskog dvije malene plesačice osvojile su 4. mjesto.

Mama i kćeri Lilek ne mogu biti ponosnije! Jer ples je u njihovoj priči i posao, i ljubav, i smisao i  život.