Dimnjak Trešnjevka, jedna od najviših građevina u Hrvatskoj


Prošle jeseni obnovljen je 200 metara visok dimnjak toplane u Zagrebu. Ekipa Dobrog jutra bila je na vrhu te jedne od najviših građevina u Hrvatskoj.

Zagrebačka Trešnjevka. Pogled s dimnjaka nešto višeg od 200 metara. Ali desetak radnika iz susjedne Bosne i Hercegovine na njemu nije uživalo u pogledu, nego je radilo na njegovoj obnovi.

Probudimo se negdje oko 5.30, živimo malo tamo dalje od Zagreba. Onda kahva, čaj ili nešto takvo, keks, doručkujemo. U 6 se kreće i dolazi se ovdje na posao, u 7 počinje radno vrijeme, kaže Hazim Ramić. Rade sve do 16.30, 17 odnosno doke ne padne mrak. Obnova je bila nužna jer je toplana premašila 90 % životnog vijeka, zbog čega više nije bila sigurna, kako za okoliš tako i za radnike u podnožju. Počeli su padati dijelovi betona i zato se radila reprofilacija vanjskoga plašta armirano betonske konstrukcije dimnjaka, a samim tim i galerija, penjalica, leđubrani, rasvjete, objasnio je Krešimir Crnković, voditelj radova.

Radovi su počeli 21. listopada 2015. i trajali nešto više od mjesec i pol dana. Od dna do vrha - radnici su prošli svašta. Do vrha dimnjaka potrebno im je skoro 90 minuta. Vrh  toplane mogu osvojiti samo uz pomoć viseće skele. Iako nama djeluje zastrašujuće, kod njih straha nema. Iako ga je u početku bilo, priznaje Hazim.

Bez obzira što se ovaj betonski div ubraja među najviše građevine u Hrvatskoj, Hazim i ostali kolege radili su i na mnogo višim dimnjacima. Primjerice na onom u Kaknju visine 300 metara, ili onom u Bjeliku visine 317 metara. A neki su bili i na tornju u Bitoli koji je visok punih 370 metara, a Hazimov najviši je onaj u Plominu, visine 350 metara.

100, 200 ili 300 metara gotovo da im nije važno, ali ono što mogu vidjeti kada su na vrhu je neprocjenjivo. Prvi dan tako dođeš i baš razgledaš grad, potpuno je iskren Hazim.

Ovi hrabri radnici ne dopuštaju da zbog vjetra, sunca ili straha od visine propuste najbolje trenutke na tim visinama - pogled na horizont.