Razlikujete li gripu od prehlade?

Kako ojačati organizam uoči sezone gripe i kako prepoznati simptome i liječiti gripu?

Odgovor je dala dr. med. Vesna Rogan Čuš, liječnica obiteljske medicine u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je da u veljači možemo očekivati prvi val epidemije gripe. Zaraziti se lako, pogotovo zato što virus gripe preživljava u zraku i do sat vremena.

Gripa je ozbiljna bolest, to je akutna infekciona bolest dišnih organa koja u odnosu na druge prehlade počinje naglo. Inkubacija traje 24 sata, a simptomi se razvijaju unutar 3 do 5 sati. Bolesnik se osjeća umorno, iscrpljeno čak, počinje s viskom temperaturom, gotova da možemo reći da bolesnika 'baca u krevet', ima drhtavicu i bolove u mišićima. Gripa obično traje 7 do 10 dana, a visoka temperature 3 do 4. Kašalj koji se razvija je suh jer virus gripe oštećuje sluznicu pa se osjeća i peckanje u grlu. Gripa se prenosi kapljičnim putem - kihanjem i kašljanjem.

Učinkovit načina zaštite od gripe je pravovremeno cijepljenje. Dr. Rogan Čuš cijepljenje preporučuje svima, a ističe da bi se rizične skupine morale cijepiti. To su kronični bolesnici bez obzira na dob, prvenstveno plućni bolesnici, kardiovaskularni bolesnici, anemičari, pacijenti koji boluju od malignih bolesti odnosno oni koji imaju loš imunološki sustav.

Osnovna preventiva je higijena ruku. Ruke treba redovito prati sapunom, a ako nemamo pri ruci maramice bolje je kihnuti u lakat nego u ruku možemo u slijedećem trenutku nekom pružiti, kaže dr. Rogan Čuš. Uz to u prevenciji pomaže i pravilna prehrana – redoviti zajutrak, raznovrsnost namirnica (birajte one pune C vitamina), ali i tjelesna aktivnost osobito na zraku.

U doba gripe dobro je izbjegavati zatvorene prostorije s većom skupinom ljudi, a ako ste u doticaju s zaraženom sobom dobro se od nje odmaknuti barem 1 metar. Iako to možda nije u svakoj prilici kulturno, dr. Rogan Čuš preporučuje ovih dana izbjegavati rukovanje i ljubljenje. 

Onima koji nisu u rizičnih skupinama, a obole od grip, dr. Rogan Čuš preporučuje da ne odlaze liječniku. Javite se svom izabranom liječniku telefonom. Ostanite kod kuće tri do sedam dana, pijte puno tekućine, treba mirovati i odmarati se. Jedite laganu hranu, juhu svakako uvrstite tih dana u svoj jelovnik. Za skidanje temperature koristite paracetamol, a bol u grlu ublažite pastilama.

Ako simptomi traju dulje od 7 dana te ako kašalj postane produktivan, počnete osjećati probadanje u prsima, i osjećati otežani dah svakako posjetite svog liječnika.