Izložba vrhunaca talijanske kinetičke umjetnosti u MUO-u

Izložba "Pokrenuto oko - talijanska kinetička umjetnost od '50-tih do '70-tih" s djelima dvadesetak vrhunskih umjetnika tog pokreta otvara se 14. siječnja u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, kao svojevrsni hommage gradu koji je upravo kinetička umjetnost proslavila na međunarodnoj likovnoj sceni.

Ponosna sam što imamo priliku dovesti izložbu u grad koji je šezdesetih organizirao četiri izložbe posvećene tom pokretu i bio središte od iznimne važnosti za kinetičku umjetnost, rekla je kustosica izložbe Micol Di Veroli. Po njezinim riječima Zagreb je bio mjesto gdje je počeo novi ciklus eksperimentiranja i gdje se konačno konsolidirala kinetička i programirana umjetnost, kao raskrižje ideja i kreativnih djelovanja koje će nedugo zatim utjecati na cijeli svijet.

Na izložbi će se predstaviti radovi ponajboljih autora kinetičke umjetnosti, Giovannija Anceschija, Enza Marija, Getulia Alvianija, Alberta Biasija, Marcella Morandinija, Antonia Baressea, posuđeni iz privatnih kolekcija i kolekcija umjetnika. Atraktivnosti izložbe doprinosi i njezin dio koji se bavi utjecajem kinetičke umjetnosti na visoku talijansku modu proslavljenog napuljskog modnog dizajnera Fausta Sarlija, čije su haljine nosile najveće svjetske zvijezde, Elizabeth Taylor, Mina i Carla Bruni.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović dodatnom vrijednošću te "senzacionalne izložbe" smatra što predstavlja umjetnike koji su bitno utjecali na hrvatsku umjetnost od pedesetih do sedamdesetih i bili važan dio pokreta Novih tendencija. "Bilo je to doba najslavnijeg razdoblja hrvatske recentne povijesti umjetnosti, kada su Zagreb i Hrvatska bili velikim slovima ucrtani u kartu svjetske umjetničke scene, pa nam je dodatni motiv za izložbu bio skrenuti pozornost na te svijetle trenutke hrvatske umjetnosti", podsjetio je.

Maria Sica, direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, rekla je kako je izložba u MUO-u dio većeg projekta kojim se promiče suvremena talijanska umjetnost. Najavila je da će se na dijelu izložbe posvećenom dizajnu temeljiti veći projekt koji se planira za ovu godinu, a koji će se fokusirati na modu, dizajn i arhitekturu. Izložba "Pokrenuto oko" bit će otvorena do 14. veljače.