Mandatar u Kitzbühelu - uvjeriti kreditore da nova vlada misli ozbiljno

Nastavljeni su razgovori o formiranju nove vlade. O imenima ministarskih kandidata i dalje se samo nagađa, a sastav Vlade mogao bi biti poznat ovog vikenda. Mandatar Tihomir Orešković preselio je svoj privremeni ured u zagrebački hotel Panorama i danas je razgovarao s brojnim kandidatima a tijekom posljepodneva sastao se i s Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom.

Razgovora s kandidatima neće biti iduća tri dana jer Orešković putuje u Kitzbuehel na konferenciju o ulaganjima u Istočnu i Srednju Europu. Tamo će se sastati s poznatim fond menadžerima, investitorima i kreditorima - vlasnicima 80 posto hrvatskog duga. Sutra će Orešković biti na zajedničkoj večeri, a u četvrtak ima zakazanih 20 pojedinačnih sastanaka na kojima će predstaviti reforme koje namjerava provesti nova vlada. Nada se time potaknuti optimizam kako bi se poboljšao kreditni rejting Hrvatske ali i počeo smanjivati hrvtski javni dug koji je dosegao 90 posto BDP-a. Sastanku će i ove prisustvovati guverner Boris Vujčić.

Petrov i Karamarko s mandatarom - Vukovac za poljoprivredu

Da bi se naše gospodarstvo počelo brže kretati naprijed, potrebno je smanjiti brzo rastući javni dug i manjak u proračunu. Preskupo se zadužujemo, a sa strepnjom očekujemo kraj tjedna, kad će kreditna agencija Standard&Poor's dati novu procjenu našeg rejtinga, koji je u posljednje četiri godine dvaput padao.

Orešković će nastojati u Kitzbuelu uvjeriti ulagače i kreditore da buduća vlada misli ozbiljno. No, stručnjaci kažu da pitanje javnog duga trebamo rješavati sami. I dok dug raste, inozemne investicije padaju. Prema podacima HNB-a, u prvih devet mjeseci prošle godine bilo ih je 50 posto manje u odnosu na 2014. Nije ni čudo kad je sve manje dobrih tvrtki na prodaju, a uz postojeće investicijsko okružje malo ulagača želi početi od nule.