'Mini freestyle', parkur za djecu

U svijetu digitalizacije, užurbanosti, kompetitivnosti, nije lako biti dijete. Nema više dvorišta u kojima smo se igrali, padali, a niti livada kroz koje smo trčali! Djeca se ne penju na stabla. Sve ono što je roditelje možda i plašilo sada nam nekako nedostaje, jer sati provedeni za računalom donose drugačije probleme.

No Riječani imaju dvoranu u kojoj djeca do mile volje mogu skakati, padati, trčati čak i uloviti mjesec ili igrati se krokodila i snalaziti se u različitim zadanim situacijama. Active fitness od 2010. njeguje mini freestyle. Ova je skupina osnovana kako bi se djeci mlađoj od 14 godina omogućilo da sudjeluju u vođenim treninzima u kojima se svladavaju vještine parkura.Parkur je vještina koja omogućuje svladavanje i prevladavanje fizičkih, ali i mentalnih prepreka s kojima se susrećemo, bile one u urbanom prostoru ili prirodi. Trening skupine djece koju smo snimili sastavljeni su od igre na poligonu i trampolinu, a starija djeca izlaze i u prirodu.

Divno je vidjeti kako mala djeca svladavaju bez problema postavljene zapreke, kako mudro odluče što mogu i bez problema svladaju neke prepreke za koje mi odrasli mislimo da su nevjerojatno opasne. Kroz trening ih vodi Iva Kolacio trenerica fitnesa i parkura. Cijeli trening i igre osmišljeni su kako bi kroz nepredviđene situacije pripremili djecu da sami dođu do najboljeg rješenja za njih. Tu će filozofiju moći primijeniti kasnije u realnom životu i uspješno ostvarivati svoje ciljeve. I ono što je najvažnije, ovdje se na nekompetitivan način kroz sport i zabavu uči zdravom životu.

Roditelji mogu vježbati u drugim dijelovima dvorane, mogu prošetati, a mogu kasnije naučiti štošta od malih trejsera. Riječani i oni koji žive u okolici imaju gdje dolaziti na trening s djecom ili sami. Nadamo se da će takvih mjesta biti više.