Kad se muškarac zavrti na šipci

Dario Zvornik voli sport, posebno akrobatske vještine. Što sve može izvesti na šipci u sportskoj dvorani, ali i na dječjem igralištu zabilježila je ekipa Dobrog jutra.

Dario obožava sport. Gimnastikom se počeo baviti vrlo rano, a s vremenom je shvatio da ga zapravo najviše privlači akrobatika. Upravo je zato prije dvije godine počeo trenirati ples na šipci ili pole dance.

Tehnike akrobacija na vertikalnoj šipci svladavaju se godinama. Iako su ozljede česte, Dario se do sada, srećom, nije ozlijedio. Strah od visine i padanja postoji, što je dobro jer ne prelazimo svoje granice, ali postoje i strunjače koje ublažavaju pad. Odnosno akrobacije ne radimo na visini od 5, nego 2 metra što je lakše, objašnjava Dario.

Ples na šipci javnost uglavnom doživljava kao ženski sport, što su predrasude, kaže Dario. 'Pole dance' gledano s aspekta plesa je ženska aktivnost, ali gledano s aspekta akrobatskih aktivnosti koji me više privlači je muški sport, točnije muška aktivnost, ističe.

Dario voli kršiti pravila. Jedini je muški član Traumatic Artsa, udruge koja okuplja cirkuske umjetnike. Kad je udruga odlučila raditi predstavu, on se, naravno, prijavio. Kabaret bio je akrobatski, što me privuklo iako nisam glumački orijentiran niti plesno kao što su cure, ali sam ponudio neki drugi aspekt kabareta.

Dario vodi i radionice akrobalansa, stajanja na rukama, i aerial straps - zračnih akrobacija na vrpci. Čime se u Hrvatskoj i regiji nitko ne bavi. Te aktivnosti zahtijevaju veliku razinu snage, fleksibilnosti, koordinacije u zraku, zahtijevaju 5, 6 godina bavljenja drugih sportom, recimo gimnastikom, objašnjava.  

Kad spremi zračne vrpce i napravi nekoliko vježbi u zraku, biciklom će prijeći 40-ak kilometara.  Zaustavit će se na igralištu. Jer, naš je Dario i takozvani ulični heroj, jer uza sve što smo naborjali trenira i u uličnoj teretani. Tražio sam prije nekoliko godina što bi mogao sam vježbati. Preko ljeta klubovi su bili zatvoreni, ekipa otišla na more i tražio sam nešto što bi mogao raditi vani na lijepom suncu. Izabrao sam 'street workout'. A sada vježba u svim uvjetima – po kiši, suncu, na + 30°C i na -10° C. Nije mu bitno. Ideja je vježbati sebe i podstaknuti druge da žive zdravije!

Uza sve to, Dario svoje znanje rado prenosi mlađim naraštajima. Putovao je po Zagrebačkoj županiji, posjećivao škole, demonstrirao svoje vještine te pokušao nadahnuti učenike da počnu više razmišljati o svom tijelu i zdravlju. Stoga slobodo možemo reći da uzrečicu 'u zdravom tijelu, zdrav duh' Dario utjelovljuje svaki dan.  

Svaki dan nova je prilika za vježbanje - učinite nešto dobro za sebe!