Humanitarni baloner

Pogledajte kako je unikatni multipraktični baloner bez rukava spojio modu i fotografiju, a njegova je prodaja humanitarna.

Baloner je rezultat rada fotografkinje Petre Mrša i modnog dvojca koji je predstavljen na Festivalu prvih održanom u prosincu prošle godine, no prodaja balonera još traje.   

Fotografkinja Petra Mrša dolazi iz Rijeke. U Zagrebu je studirala sociologiju i psihologiju. A kamo god da je išla, s njom je išao i njezin fotoaparat. Kad bi mi bilo svega dosta onda bih izvadila mali digitalac i fotografirala doslovce sve. Svoju marendu ili klupu, nogu… jednostavno nešto oko sebe. Nakon što sam završila sa svim predavanjima na sociologiji i psihologiji želja mi je bila da se baviti se stvarima i temama kojima smo se bavili na faksu, ali ne na taj neki tvrdi statistički način, istraživački, nego da nekako nema pravila u pristupanju nekoj temi, otkriva Petra svoju motivaciju.

Odlučila se u cijelosti posvetiti fotografiranju. Dodatno školovanje, i evo, sad se već 10-ak godina profesionalno bavi fotografijom. Nedavno je ostvarila ono čemu je dugo težila: spojila je humanost i umjetnost. Rezultat su baloneri. Na suradnju ju je pozvala producentica Festivala prvih Ana Janjatović Zorica te predložila da napravi nešto u mediju u kojem do sada nikada nije radila. Petra je osmislila akciju u skladu s temom festivala – solidarnost.

Akcija je to u kojoj upravo baloneri imaju odlučujuću ulogu. Jer sav prihod od njihove prodaje donirat će Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Pozvala sam svoje drage prijatelje, modne dizajnere Tomislava i Marka koji su sad baš u usponu, prošle godine su i pobijedili na Inkubatoru, da sa mnom naprave taj zadnji završni baloner odnosno cjelokupni modni objekt. Ona je svoj dio posla obavila na Velebitu, koji je fotografirala pod maglom. Na red je tada došao dizajnerski dvojac, koji su osmislili osam unikatnih balonera koji imaju print Petrinih fotografija.

Baloner mogu nositi i žene i muškarci. Kao zasebnu haljinu, na majicu, hlače ili suknju, na jaknu... baloner je višenamjenski i kaže, podiže svaku odjevnu kombinaciju. A kada svaki od njih pronađe svog kupca, završava samo dio humanitarne akcije. Kraj je zamišljen kao književna večer i čitanje kratkih i duhovitih priča s roditeljima u sklopu Festivala prvih

Tako će svi uključeni u akciju vratiti osmijeh na lice dječici koja zauvijek svoje dane provode unutar bolničkih zidova. A ta je nagrada neprocjenjiva.