Maturu treba prijaviti do 2. veljače

Od 7. siječnja maturantima je omogućen odabir studijskih programa na mrežnim stranicama www.postani-student.hr, a uz svaki odabrani studijski program, sustav automatski prijavljuje ispite državne mature, na traženoj razini, koje zahtijevaju ti studijski programi.

Do početka državne mature ostalo je pet mjeseci, ali maturanti imaju vremena za prijavu ispita samo do 2. veljače, do 12 sati. Lani je maturu polagalo više od 36. 000 učenika.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gosti iz krovne institucije za organizaciju i provedbu mature, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Mirjana Smoljić, voditeljica Odjela za organizaciju i provođenje ispita i prof. Zlatko Zadelj, predmetni koordinator za matematiku, fiziku i informatiku i objasnili koje su obaveze učenika za upis na maturu i na što trebaju obratiti pozornost.

U ovom je času najvažnije da svi maturanti do 2. veljače do 12 sati prijave ispite državne mature. To trebaju napraviti učenici 4. razreda srednjih škola, ali i svi oni koju su ranije završili srednju školu a žele ove godine upisati neko od visokih učilišta u Hrvatskoj, jer je po kriterijima za upisi na njih potrebna položena državna matura. Važno je istaknuti da se prijavom studijskih programa automatski prijavljuju ispiti državne mature, te treba paziti i je li se novim odabirom promijenila i razina prijavljenih ispita državne mature.   

U svakoj školi postoje ispitni koordinatori koji pomažu i učenicima i roditeljima da na vrijeme i bez većih problema svaki učenik prijavi željeni studijski program i razinu polaganja državne mature.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio detaljne rezultate ispita državne mature iz ljetnog roka prošle godine. Došlo se do važnih i zanimljivih podataka. Najveći broj učenika riješio negativno ispit iz etike (39% nedovoljnih ocjena), zatim informatike, sociologija i psihologija što su sve izborni predmeti. Od obaveznih ispita na prvom 'negativnom' mjestu je hrvatski jezik na osnovnoj razni s 19% nedovoljnih ocjena. Prof. Zadelj misli da to nije strašno.

Na maturi mogu pasti samo učenici gimnazijskih programa, jer je ispit državne mature za njih obavezan, dok učenici strukovnih programa polažu ispite samo da bi se rangirali za upise na željeni studijski program. Prošle godine nije bilo puno učenika gimnazijskih programa koji su pali na maturi, bilo ih je samo 1.85%,odnosno samo 245 pristupnika, kaže prof. Zadelj.

Za sve nejasnoće ili problema, zaboravljen podatke ili slično učenici se mogu javiti u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na broj telefona 01/4501 899 ili na adresu e-pošte: info.centar@ncvvo.hr.

Sve važne i ažurne obavijesti, kao i priručnike potrebne, svim kategorijama pristupnika, mogu se pronaći na stranicama www.postani-student.hr i stranicama Centra www.ncvvo.hr/drzavnamatura.