Maratonke Matea i Marija zajedno se pripremaju za Olimpijske igre

Lista sportaša i sportašica koje će predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Brazilu polako se popunjava. Na nju su se nedavno upisale maratonke Matea i Marija iz Zagreba. Kako se pripremaju za nastup u Rio de Janieru zabilježila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Matea Matošević (AK Agram)  i Marija Vrajić Trošić (AK Maksimir) su maratonke. 42 kilometra i 195 metara pretrče za manje od dva sata i 45 minuta. Dovoljno za Olimpijske igre.

Zajedno su sjedile prije mjesec dana kada je zazvonio Matein mobitel. Neočekivana vijest o novoj normi (2:45:00) za Olimpijske igre došla poput zaslužene nagrade. Od onda dišu punim plućima i bez opterećenja treniraju.  Zadnja dva mjeseca treniraju zajedno, i kažu da im odlično ide. Jedna drugu potičemo, bodrimo kada je teško i puno nam je lakše zajedno.

Ionako već naporne treninge, Matea i Marija morat će pojačati. Osobne rekorde do kolovoza žele popraviti, a to mogu na samo jedan način. Ujutro je lakši dio treninga, obično je to priprema za popodnevni trening, objašnjava Matea. Ujutro su uzbrdice, a popodne su dionice na stazi, izmjeniična trčanja na Jarunu ili nasipu  Prije godinu dana nisam mogla istrčat dužinu od 30 kilometara, a danas mi je to sasvim normalan trening, zadovoljna je Matea.


Prvenstveno je važno biti fizički spreman na napore koji slijede, ali moram bit psihički mirna, ne smije me ništa opterećivati, volim imati mirne misli, ne volim misliti negativno, volim biti u skladu s okolinom i sa samom sobom, ističe Marija koja vjeruje da s dobrom fizičkom pripremljenošću može riješiti lošu psihičku pripremu.

Iako su treninzi naporni, cure su odlično raspoložene. Nakon svakog prijeđenog kilometra optimizam je veći, a uživanje u plasmanu na Olimpijske igre slađe. Danas na domaćem snijegu, a sutra na brazilskoj vrućini.

Uz znoj i osmijeh, Mateu i Mariju čeka svijetla budućnost.