Svečani tjedan Muzičke akademije

Svečanim otvaranjem koncertne dvorane Blagoja Berse zaokružuje se trinaestogodišnji proces projektiranja i izgradnje zgrade Muzičke akademije u Zagrebu.

Koncertna dvorana za tristo posjetitelja zamišljena je i projektirana tako da zahvaljujući svojim mogućnostima postane, ne samo središte pedagoškog procesa Akademije, nego i novo, prepoznatljivo središte zagrebačkog i hrvatskog kulturnog života.

Prije svečane sjednice i otvaranja dvorane Dalibor Cikojević, dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te govorio o dvorani, njenom značenju i kako će se obilježiti Svečani tjedan Muzičke akademije.Večeras će uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Davora Kelića koncert održati solisti Muzičke akademije Aljaž Razdevšek na saksofonu, Ana Dadić na klaviru, mezzosopranistica Iva Krušić i Eva Šulić na violini. Na programu su djela Franka Martina, Camillea Saint-Saensa, Jakova Gotovca i Arama Hačaturjana.

Tijekom svečanoga tjedna Muzičke akademije, koji će trajati do subote 16. siječnja, nastupit će i Zagrebački solisti te profesori Muzičke akademije, a bit će izvedena i opera 'Amelija ide na ples' Gian Carla Menottija nastala u suradnji s kazalištem Mala scena.

Svojim nastupom gostovanje je zaokružio i mladi pijanist Ivan Krpan. Odsvirao je u studiju Chopinovu Etidu br. 10, op.10.

Ivan je rođen u Zagrebu 1997. Klavir je počeo učiti u dobi od 6 godina kod prof. Renate Strojin Richter na Glazbenoj školi Blagoja Berse. Student je treće godine Muzičke akademije u Zagrebu u razredu prof. Rubena Dalibaltayana.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima se ističu: 1. nagrada na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu 2012., 1. nagrada na Međunarodnom natjecanju EPTA u Belgiji 2014., 1. nagrada na Međunarodnom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu 2014., te 2. nagrada na Međunarodnom natjecanju studenata podunavskih zemalja u Ulmu 2014.