Alfi Kabiljo, plodan skladatelj, dirigent i aranžer

Hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer, Alfi Kabiljo, skladao je glazbu za 40-ak filmova i oko 100 televizijskih serija. Ekipa Dobrog jutra posjetila ga je povodom njegovog 80. rođendana. 

Mjuzikli, opere, baleti, filmska glazba. Porin za životno djelo, Zlatne Arene, Povelja Grada Zagreba. Sve je to tek mali dio biografije našeg vrhunskog skladatelja - Alfija Kabilja. Malo toga u životu ovaj virtuoz još nije ostvario, što ne znači da neće. Nisam imao sreću doći na Broadway. Makar sam imao dva ugovora za 'Jaltu', ali ti producenti nisu imalo dovoljno novaca da se postavi pa su tražili da jugoslavenska vlada financira, ali normalno da nitko na to nije reagirao, iskreno je priznao. Al´ možda jednog dana i to dođe, ja sam optimista, zaključuje.
Njegov najpoznatiji mjuzikl je 'Jalta, Jalta', no on ima drugog favorita. 'Kralj je gol' ima neku neposrednost, ima tu neku mediteransku lepršavost, tu melodiku. I vrlo interesantan zaplet s engleskim kraljem i njegovom ljubavnicom koji su bili na Rabu i prvi put se goli kupali.
Osamdeset godina mu je na leđima, ali to ga ne usporava. Sa šesnaest je osnovao prvi orkestar i taj žar do danas nije izgubio. I danas vrijeme provodim kao i cijeli život. Puno se bavim sportom, najviše igram tenis, čak sam bio i reprezentativac Hrvatske na svjetskom veteranskom prvenstvu. Osvojio sam čak i jedan set, smije se i dodaje, osim toga i dalje skladam. Za 10. ožujka priprema koncert komorne glazbe u novoj dvorani Muzičke akademije.

Kabiljo je uvijek znao izabrati suradnike. Najpopularniji mjuzikli 'Jalta, Jalta' i 'Kralj je gol' rezultat su suradnje s Milanom Grgićem, ali uspjehe dijeli i s drugima. Imao sam sreću da sam najprije radio s Arsenom Dedićem. Arsen Dedić i ja smo se jako dobro slagali i puno smo hitova zajedno napravili onda sam radio sa Željkom Sabolom, Mišom Doležalom, s mnogim tekstopiscima. I s Dragom Britvićem sam imao isto jedan sjajan kontakt i napravili smo mnogo prekrasnih pjesama.
Radio je u Hollywoodu, osvajao nagrade u Rio de Janieru, Tokiju i Los Angelesu, ali najbolje se osjeća u rodnom gradu. Zagreb je grad kulture koji možda nije iskoristio sve svoje sposobnosti do kraja. Tako da mi je kvaliteta života apsolutno vrhunska u Zagrebu, osobito meni koji živim tako blizu teniskog terena, bazena na Šalati. Sretan sam što sam građanin ovog grada.

Sredina u kojoj je on stvarao razlikovala se od današnje. Skladatelji njegovog profila danas su rijetkost. Činjenica je da u Hrvatskoj ima sjajnih skladatelja i na području zabavne i na području ozbiljne glazbe. Muzička akademija stalno odgaja nove skladatelje. Ja sam optimist. Pojavit će se jedna ili dvije osobe koje će biti u stanju pisati sve vrste glazbe i imati uspjeha i njihova će se djela izvoditi.

Zaljubljenici u glazbu teško će pronaći boljeg uzora. A ozbiljna će glazba teško pronaći posvećenijeg autora.