Kaputići i cipele za pse potreba ili moda?

Psi u kaputima i cipelama? Što mislite o tome? Hir njihovih vlasnika, pomislit ćete! Oprostite im, ne znaju što čine, odmah ćete se nadovezati?

Odijevanje pasa u nekim slučajevima daleko je od hira, a vrlo blizu praktičnosti i dobroj brizi za svojega kućnog ljubimca.

Psi u kaputićima… na livadi ćete ih sresti svakim danom sve više. Modni hir njihovih vlasnika ili jednostavna pseća potreba? Uglavnom ovo drugo, kaže stručnjakinja. U današnje vrijeme naši ljubimci kohabitiraju s nama u stanovima koji su grijani prostori u zimskom periodu, pa su naviknuti na temperaturu koja im nije u naravi, ali na koju su u suživotu naviknuli. Živeći s nama, oni su zagrijani i svakako da je za njih stres kad izađu van i temperaturni minus. U toj situaciji treba ljubimce zaštititi, kaže veterinarka Sanja Vučinić, specijalist za bolesti pasa i mačaka.

U zaštitnim kaputićima većinom viđamo male pasmine… Što je s velikim psima? I velike pasminama kada izlaze na kišu bilo bi pametno staviti zaštitne kaputiće ili mantiliće. I na taj način prevenirati, ne samo prehlade, već na taj način štitite kožu od eventualnih bakterijskih infekcija koje se mogu sekundarno naseliti, ističe veterinarka Vučinić.

U potrazi za kvalitetnim i lijepim kaputićima koji pristaju svim psima, bez obzira na pasminu, građu tijela ili odstupanja od standardne veličine ekipa Dobrog jutra došla je do Tee Marolt. Ona ih s puno ljubavi i truda šije već punih petnaest godina. Prednost svojih kaputića, koje radi i za male i za velike pse, Tea vidi u tome da po povratku iz šetnje psa zajedno s kaputićem možete isprati u kadi. Pas ostane suh, a nakon tuširanja kaputić se brzo osuši i spreman je za drugu šetnju.
Tea neće kaputić samo sašiti nego će vam dati i upute za uporabu. Prvo naravno slijedi lekcija iz oblačenja. Kaput mora biti od nepromočivoga materijala, udoban, a tu i tamo koja trakica za stil neće smetati. No svaki pas je različit, čak i ako je iste pasmine, pa mu se moraju uzeti mjere. Leđa se mjere od vrata do korijena repa, još treba izmjeriti opseg prsiju i vrata što je dovoljno za kaputić. Za skafander je još potrebno izmjeriti i duljinu nogu; od koljena do duljine do koje želite da su dugačke nogavice, otkriva Tea.

No osim kaputa postoje i cipele za psa. One moraju biti nepromočive i mekane da pas ipak ima osjet kad stane na podlogu, objašnjava Tea. A jesu li cipelice psu zaista potrebne i koja je njihova funkcija odgovor daje veterinarka Vučinić. Budući se u zimskom periodu nogostupi sole; solju i/ili pijeskom… A poznato je da su mekuši vrlo osjetljivi dio pseće kože, dobro je staviti nekakve zaštitne cipelice kako bi na taj način oni izbjegli mogućnost da im se sol ili pijesak ili šljunak zavuče među nožice i tako dođe do upale ili mehaničke ozljede ili naprosto ozebline.

I tako smo fino odjeveni i bez ozeblina stigli do kraja ove pseće priče. I još samo jedna stvar na kraju. Hvala psećim modelima na pokazanom strpljenju u isprobavanju nebrojenih kaputića i jednih cipelica za Dobro jutro, Hrvatska!