Ponos Hrvatske: Silvio Justić iz zapaljenog automobila spasio je dva života

Svim malim ljudima koji su napravili veliko djelo Udruga Ponos Hrvatske već jedanaesti put dodjeljuje godišnja priznanja za hrabrost i humanost. U emisijama Dobro jutro, HrvatskaHrvatska uživo te na webu HRT-a od 22. prosinca pratit ćemo dvadesetak priča dosad nepoznatih, hrabrih junaka.

Jedan od njih je 45-godišnji bivši policajac iz Benkovca Silvio Justić koji je bez razmišljanja uletio u zapaljeni automobil nakon požara i spasio dva života. Vozilo iz kojega je izvukao dvoje mladih Zadrana u samo deset minuta u potpunosti je izgorilo. U dva ujutro u kolovozu Silvio se vozio cestom iz Benkovca.

Iznenada je ispred sebe ugledao auto u plamenu, a zgrozio se shvativši da je vozač još unutra. Pokušavao sam otvoriti vozačeva vrata da izvučem čovjeka za volanom, nogu zaglavljenih ispod komandne ploče, no bez uspjeha. Vatra se širila velikom brzinom i bilo me strah da neću uspjeti. Uto sam začuo zapomaganje izvan auta i vidio ženu. Odnio sam je na rukama 15-ak metara dalje, da je vatra ne dohvati i požurio nazad, rekao je Silvio Justić.

Automobil koji ga je pretekao kod Škabrnje sletio je s ceste i zapalio se u vinogradu. Čim je pokušao pomoći vozaču i sklonio suvozačicu na sigurno, čuo je da stiže još jedan automobil. Silvio je potrčao kako bi ga zaustavio, ali je upao u metar dubok jarak uz cestu. Izvukao se na vrijeme i uspio zaustaviti vozilo s dva mladića te im je kazao da nazovu pomoć.

Sva trojica potom su pojurila pomoći vozaču u zapaljenom automobilu. Vozača su iz olupine izvukli tek nekoliko sekundi prije nego ju je plamen u potpunosti progutao. Mladić kojega je izvukao bio je Luka Lisica iz BibinjaU vozilu su bila dva mladića kojima se i ovom prilikom zahvaljujem. Uspjeli smo otvoriti vrata. Kad smo ga izvukli, vozilo je planulo i izgorilo u potpunosti, rekao je Silvio.

Kaže kako mu je 25 godina policijskog staža te to što je bio na čelu očevidne ekipe pomoglo da racionalno sagleda situaciju. U meni je bila želja da pomognem čovjeku. To svoje junaštvo ne želim ni u jednom trenutku isticati. Jer osjećam da sam kao građanin, kao ljudsko biće uvijek spreman pomoći, dodaje. Silvio se nedavno susreo s čovjekom kojeg je spasio. Još se, kaže, oporavlja, ali bit će dobro.