I u Hrvatskoj možete biti nezavisni filmaš

Pričati priču kroz sliku pravi je izazov. Na televiziji to doduše rade svakoga dana,  pa znaju i koliko je to kompleksan posao na kojem radi nekoliko ljudi. No, Dinko Šimac svoje priče pretače u video sam od početka do kraja. Pravi je predstavnik indie-stvaralaštva i jako je dobar u tome.

Svjetlo, ton, kamera... akcija. Za mladog Koprivničanina Dinka Šimca to je ne samo radno okruženje, već i životni put. Njegov je svijet videosvijet. Shvatio sam da najviše volim ispričati neku priču i onda sam se odlučio pričati priče kroz filmski jezik. To mi je najbolji način. Od pisanja priče, scenarija, snimanja, režiranja i montaže i svega što dolazi u postprodukciji, vizualni efekti itd.

Ukratko, sam je svoj videomajstor i to dobar. Završio je i studij medijskih komunikacija, no prve korake u tom poslu odradio je još kao dječak s prijateljem Alenom Senjanom, s kojim i danas surađuje. Od dječje zafrkancije do današnjeg već profesionalnog angažmana zabava i veselje nisu izgubili.
 
Lijepo je kad već u djetinjstvu pronađeš svoj put. Hrabro je, pak, njime hodati sam bez zaštite velikih produkcijskih kuća i ekipe profesionalaca za svako područje nastajanja videopriča. Dok si 'film-maker' onda radiš sve, ponosno kaže Dinko.

Kada radi zaboravlja na sve oko sebe, pa čak i jesti. Radeći na prvoj hrvatskoj web-seriji Kakšni Slovenci  za koju je scenarij napisao još prije pet godina kao srednjoškolac nije stao s radom čitavih 16 sati. To je trebao biti film o hrvatskom 'James Bond' i kako je nekom tajnom agentu u Hrvatskoj gdje uvjeti nisu baš najbolji, pa tak ni u tajnoj agenciji. Na kraju je zbog jednostavnije produkcije film pretvorio u seriju i prvi put je uspio okupiti pravu ekipu nezavisnih stručnjaka da rade s njim – direktora fotografije, snimatelja, snimatelja zvuka,a on sam se posvetio režiranju i produkciji. Film je rađen bez budžeta tako je cijela ekipa radila zapravo volonterski, svi su uložili sebe. Bez kune u džepu, ali s osmjehom na licu.  To je zapravo čar indie-stvaranja, nemaš financije pa se moraš snalaziti s onim što imaš. U čemu je opet posebna čar, ističe Dinko.

Ipak, nada se da će za sljedeću epizodu skupiti nešto novca i vrijednu ekipu nagraditi. To mu je prva serija, a iza sebe ima mnogo drugih uradaka poput glazbenih spotova, reklama, festivalskih najava, ali i raznih privatnih i manje privatnih događaja. Posebno je ponosan na priču o svojem sugrađaninu Miranu Kataru. Nedavno smo snimili kratki dokumentarni film na svjetskoj razini za Svjetski dan drva. Snimao sam prijatelja koji radi gitare i osvojili smo, od 270 prijava, 4. mjesto na svjetskoj razini, s čim sam jako zadovoljan.

Vrijedan, uporan, kreativan, bez mnogo novca, ali punog srca, može biti zadovoljan i samim sobom i prijateljima koji kao i on stvaraju u ne baš mirnim vodama malih nezavisnih filmaša.