Inovator, umjetnik, karizmatična zvijezda, klaun koji je s odmakom gledao sve oko sebe

Legendarni pjevač David Bowie preminuo je 10. siječnja nakon bitke s rakom, potvrdio je njegov glasnogovornik za 'The Hollywood Reporter'. Umro je, prema njegovim riječima, mirno, okružen obitelji nakon bitke s rakom koja je trajala 18 mjeseci.

David Bowie, rođen kao David Robert Jones u Londonu 8. siječnja 1947., bio je britanski rock-glazbenik, skladatelj, glumac, producent i aranžer. Aktivno je djelovao punih pet desetljeća i bio je vječno sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, a njegov rad i inovacije posebno postaju specifične od 1970. Bowie se pojavljivao i na filmu kao uspješan glumac, videoredatelj i vizualni umjetnik.Večeras na Prvom programu u 23.15 pogledajte dokumentarni film 'Otkrivamo: David Bowie' koji se bavi životom i karijerom legendarnog glazbenika i glumca.U videu iz arhive HRT-a pogledajte kako je izgledao doček Davida Bowieja u Zagrebu 1. srpnja 1997. kada je nastupio u Domu sportova, njegov susret s obožavateljima i dijeljenje autograma. Ako netko ima autogram potpisan toga dana, može se javiti na HRTkultura te opisati svoje dojmove i prisjetiti se kako je Bowie utjecao na njegov život, sjećanja i odrastanje. Neki od komentara bit će objavljeni u kulturnom magazinu Hrvatskoga radija.Pogledajte i kakva je bila atmosfera na stadionu u Maksimiru prije njegova nastupa 1990.David Bowie - glazbeni genij s tisuću lica

David Bowie bio je jedan od najutjecajnijih glazbenika svoga vremena, koji je neprestano iznova redefinirao svoju osobu i zvuk, od hipijevskog albuma 'Space Oddity' iz kasnih šezdesetih, preko Ziggyja Sturdusta i Mršavog bijelog vojvode, do kasnijeg utjelovljenja emotivnog rockera. I dok su glazbenici i grupe evoluirali u postojećim glazbenim stilovima i izgledu, ili ostajali isti, Bowie je izgledao kao da je u vrtlogu stalne revolucije. Prkosio je svakoj etiketi. Glazbenoj, modnoj, seksualnoj: sve su to bile Bowiejeve igračke. Bio je istinski umjetnički kameleon.

Bowie je studirao budizam i pantomimu, a svoj prvi album 'World of David Bowie' objavio je 1967. No druga ploča - 'Space Oddity' pobudila je trajan i strastven interes javnosti za mladog glazbenika. Te 1971. Bowie je objavio još jedan album, 'Hunky Dory', koji mnogi smatraju njegovim najboljim. Godinu poslije Bowie objavljuje izvrstan konceptualni album 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars'. 1973. Bowie je 'ubio' Ziggyja i izmislio 'Thin White Dukea' s kojim je pak zacementirao svoju reputaciju u Americi.  
 
1983. opet dolazi novi Bowie i snima album 'Let's Dance'. U drugom dijelu devedesetih objavio je tri manje zapažena albuma, a veliki povratak uslijedio je pločom 'Heathen', koja mu je donijela najviša mjesta na top ljestvicama u gotovo 20 godina. Nakon 'Realityja' 2003. uslijedila je diskografska stanka duga jedno desetljeće. Svoje je fanove iznenadio 2013. albumom 'The Next Day'

Posljednji album, hvaljeni 'Blackstar', objavio je 8. siječnja, na 69. rođendan, tri dana prije smrti. Na albumu je sedam pjesama. Naslovna traje deset minuta i govori o smrti i religiji. Slična je i pjesma Lazarus, koju je Bowie napisao za istoimeni mjuzikl Iva van Hovea, a kojom je prošli mjesec najavio novi album.