"Sjedimo na zlatnom trezoru, a da toga nismo svjesni"

Koliko je i pojedinac važan za njegovanje kulturne baštine i njezino prepoznavanje u svijetu, pokazuje primjer Lucije Puljak, ravnateljice osnovne škole u Pučišćima na Braču. Upravo je primila drugo po važnosti francusko odlikovanje - Časnika reda akademskih palmi, koje se dodjeljuje za izniman doprinos u kulturi i školstvu.

Lucija Puljak cijeli život živi na Braču, radi u školi, piše udžbenike. I što je najvažnije, učenike želi osvijestiti o zavičajnim posebnostima.

Najveći dio aktivnosti koje su oduševile Francuze vezan je uz baštinu suhozida. Suhozid na Braču i u našem kraju je nešto sveprisutno i podrazumijevajuće. Suhozid u Francuskoj je vrhunski monument kulturne baštine.

Puljak trenutačno koordinira međunarodni projekt iz programa Erasmus plus koji se ostvaruje u partnerstvu s dvjema školama u francuskom Dijonu te osnovnom i klesarskom školom iz Pučišća.

Doista nam treba pogled izvana da znamo da sjedimo na trezoru zlatnom kojega niti poštujemo dovoljno, niti ga znamo ekonomski ili bilo kako drukčije valorizirati.
U istraživanju ilirske baštine mladi su Bračani i njihovi učitelji spoznali kako prije četiri tisuće godina kuće nisu služile za življenje, nego za sklanjanje. Živjelo se u prirodi. A tako je bilo i u vrijeme naših nona, kaže Lucija. Posljednji je trenutak da se nešto učini, upozorava Lucija Puljak, da se potpuno ne zaboravi taj specifični oblik gradnje. Naime, još je živ samo pokoji stari majstor.