Ženska mreža Hrvatske protiv imenovanja Ćorušića, Šterca i Kunsta

Ženska mreža Hrvatske poslala je otvoreno pismo mandataru za sastav vlade Tihomiru Oreškoviću. Pozvala ga je da pri odlučivanju o članovima vlade provodi politiku ravnopravnosti spolova i jednakosti svih hrvatskih građana i građanki.

Traži da u vladu i ostala državna tijela ne uđu osobe koje su dosadašnjim radom i izjavama pokazale namjeru da smanje postignutu razinu rodne ravnopravnosti i ženskih ljudskih prava. Ženska je mreža zabrinuta najavama da će se ukinuti zakoni kojima su osigurana temeljna ženska prava na seksualno i reproduktivno zdravlje, a posebno pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece i umjetno pomognutu oplodnju. Također je zabrinuta zbog toga što, prema najavama, buduća vlada neće imati potpredsjednicu, a samo je nekoliko ministarskih mjesta namijenjeno ženama.

U pismu se odlučno protive imenovanju u vladu kandidata za ministra zdravlja Ante Ćorušića, kandidata za vođenje novog ministarstva demografske obnove Davora Šterca te kandidata za ministra rada Borisa Kunsta. 'Boris Kunst je poznat po svom dugogodišnjem zalaganju za legalizaciju prostitucije. Ante Ćorušić je najavio ukidanje Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. i uvođenje tzv. poljskog modela koji drastično reducira prava žena na pobačaj, kao i prava partnera i obitelji na odlučivanje o broju djece', stoji u pismu.
 
Poljski model, ističu, zabranjuje prekid trudnoće na zahtjev žene i doveo je do porasta broja ilegalnih pobačaja i tzv. 'abortus turizma', kao i do povećanja ekonomske i socijalne nejednakosti. Pobačaj na taj način postaje nedostupan siromašnim ženama i obiteljima, pa je prebačen u 'sivu zonu', što za sobom povlači još veću diskriminaciju i još dublje društvene podjele, dodaju.

Ženska mreža podsjeća da je u javnom istupu Ante Ćorušić najavio ukidanje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i upotrebu zamrzavanja embrija, što će za posljedicu ponovno imati diskriminaciju žena jer si ne mogu sve žene priuštiti liječenje neplodnosti u inozemstvu. Smatraju to suprotnim ustavnoj vrednoti ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki Hrvatske, kao i suprotnim međunarodnim konvencijama koje Hrvatsku obvezuju - UN-ovoj Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena te Rezoluciji Vijeća Europe 1464 'Žene i religija u Europi'.

Ženska mreža pismo je poslala i čelnicima Domoljubne koalicije Tomislavu Karamarku i Mosta Boži Petrovu.