U Brod dnevno dolazi 3.000 izbjeglica - u readmisiji njih 31

Dnevni priliv emigranata u slavonskobrodskom zimskom kampu i dalje je oko 3000. Humanitarne službe i Hrvatski crveni križ i danas su dijelili zimsku dojeću i obuću, tople napitke i hranu. Do sada nije zabilježen niti jedan incident od kako je kamp otvoren 3. studenoga. U postupku readmisije je 31 osoba, izvijestio je na konferenciji za novinare tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U skupini za readmisiju nalaze se osobe koje ne zadovoljavaju uvjete uvedene 16. studenoga. Slovenija je tada obavijestila Hrvatsku da prima samo izbjeglice koje dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja - Afganistana, Iraka i Sirije. Istodobno te uvjete primjenjuje i Hrvatska, a o svemu su obaviještene i Srbija i Makedonija. Od uvođenja novih pravila u Šidu je zapriječen ulazak u Hrvatsku za 1.110 osoba, izvijestio je Ostojić. 

Ponovio je stav Hrvatske da neće unositi podatke o izbjeglicama u Eurodac sustav, jer bi tako postala povratna hotspot točka za sve izbjeglice koje neće dobiti azil unutar Europske unije. Potvrdio da je u međuvremenu počela razmjena podataka o izbjeglicama između Hrvatske i Slovenije, a očekuje da će se konačno uspostaviti sustav razmjene podataka između svih zemalja na izbjegličkoj ruti.  Više će se, najavio je, znati 15. siječnja kada bi se na okupu trebali naći svi ministri unutarnjih poslova iz tih zemalja.

Komentirao je i posljednju odluku Slovenije o ograničenju od 840 izbjeglica po pojedinom vlaku koji prelazi hrvatsko-slovensku granicu. 'To ne stvara nikakav problem, prema broju ljudi koji stiže u Hrvatsku. Problem bi stvaralo u trenutku kada bi imali priliv puno veći od prosječno 3.000 osoba dnevno', rekao je Ostojić. Istaknuo je da je preseljenje kampa u Slavonski Brod pokazalo i financijsku opravdanost. Trošak zbrinjavanja izbjeglica s početna dva milijuna kuna dnevno sada je sveden na milijun kuna. Do sada je potrošeno ukupno 114.533.566 kuna.