Otoci i zaleđe Dalmacije ostali bez Hitne helikopterske pomoći

Pacijenti s otoka i iz dalmatinskog zaleđa od danas se više ne mogu koristiti uslugama Hitne helikopterske medicinske službe. Ministarstvo zdravlja priopćilo je kako zbog trenutačne političke situacije i privremenog financiranja ne može produljiti taj pilot-projekt i stvarati nove troškove.

O nastavku projekta, koji je s današnjim danom inače trebao završiti - da se nije oduljilo njezino sastavljanje, odlučila bi nova vlada. Zdravstveni djelatnici i pacijenti - kojima su 'leteće ordinacije' često spašavale život, ogorčeni su zbog te obustave. Prema planu, od danas, 9. siječnja, sustav hitne medicinske pomoći vraća se na prijašnji model rada prema kojem se hitni pacijenti prevoze vojnim helikopterima koji su i dosad bili dio projekta Hitne helikopterske medicinske službe.  

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić izjavio je za Dnevnik HTV-a kako medicinski prijevozi u Hrvatskoj funkcioniraju preko cijele godine. 'Radilo se o pilot projektu i stvar je državne odluke hoće li se to nastaviti. Tvrditi da hrvatske zrakoplovne snage nisu djelovale unutar tzv. zlatnog sata je pogrešno', kazao je Perinić te naglasio kako helikopteri Hitne pomoći nisu letjeli noću.  'Već 15 godina se pokušava naći adekvatno rješenje. Strukturni fondovi su izlaz. Populistički je tvrditi da to mora biti hrvatski proizvod, ali rješenje se mora naći, ne samo za kronične bolesnike nego i za, primjerice - nesreće, jer smo turistička zemlja', zaključio je.