Otkriveno zašto su neke mačke crno-bijele

Razlozi naizgled nasumičnog rasporeda boja kod crno-bijelih mačaka dugo su bili zagonetka, uključujući i one koje su imale nesreću da nalikuju Hitleru, ali su znanstvenici napokon otkrili da su takvi jedinstveni rasporedi boja uzrokovani neispravnim genom.

Dvobojni ton mačjeg krzna stvara se kad pigmentirane stanice ne slijede genetski kod u maternici, po rezutatima istraživanja znanstvenika sa sveučilišta u Bathu i Edinburghu, piše Independent. Primjerice, ako je premalo bijelih stanica da napuče cijelu mačju kožu, stvaraju se bijele mrlje na krznu.

Mačke koje su većinom crnog krzna, ali imaju bijelo lice i prsa nazivaju se katkad mačkama u smokingu. Neke nesretne životinjice imale su peh da ispod njuškice na bijelom licu imaju crne mrlje, pa ih se zove Hiterovim mačkama jer izgleda kao da imaju njegove prepoznatljive brkove.

No ono što je zapravo važno u ovom istraživanju jest činjenica da može pomoći u razumijevanju ozbiljnih medicinskih stanja kod ljudi, poput urođenih rupa u srcu koje također uzrokuju problemi s kretanjem stanica u maternici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Communications.