Viški neprskani limun osvojio i Europu

Oduvijek se na otoku Visu, a posebice u Komiži, uzgajaju limuni. Uglavnom je to obiteljski uzgoj, u vrtovima, pa nema kuće bez nekoliko stabala. No, ima i nekoliko novih, većih nasada, pa se, uz već postojeće vrtove limuna, otok s pravom naziva vitaminskim rajem.

Slavomir Raffaneli najveći je proizvođač limuna na otoku Visu. Ima oko 550 stabala, a u pripremi je još jedna plantaža za 700 nasada. Godišnje ubere od 7 do 10 tona, i to isključivo ekološkog limuna. Osim na domaćem, Raffaneli svoje limune prodaje i na tržištu Europske unije, i to po dobroj cijeni - 1 euro za 1 limun.

Kvalitetom, ali i urodom zadovoljan je i Ante Klarić. Pa jedno stablo, starije od 20 - 30 godina može dati 200 kg, s tim da to bude u par navrata svaka 3 do 4 mjeseca 80 kg. Cijena limuna je od 8 do 10 kn po kg, prema tome ako daje 200 do 250 kg, znači to je oko 2 tisuće kn i sad možete računat, to je trostruko više nego maslina ili bilo šta, ističe Ante.

Mirisi zrelih žutih plodova u komiškim vrtovima ovih dana jednostavno mame, jer i ovdje se bere. No uglavnom je riječ o obiteljskoj proizvodnji.

Budući da je viški neprskani limun tražen na tržištu, organizirala se skupina prijatelja koja pomaže u berbi i otkupu, ali i njihovu plasmanu, sve s ciljem da ožive proizvodnju tog mirisnog voća punog vitamina.