Kuhajte kao 'lovac na bilje'

Danas  na 2. programu Hrvatske televizije u 18.30, odmah nakon Slatke kuharice, na rasporedu je nova avanturističko-pustolovna dokumentarna serija Lovac na bilje.

Serija Lovac na bilje ima 12 epizoda. U svakoj epizodi koja traje 26 minuta Anton Rudan susreće se s mnogim izazovima te avanturističkim, ekstremnim situacijama u kojima gledatelje upoznaje s različitim krajevima i stanovnicima Hrvatske (inače specijaliziranim stručnjacima) uz čiju pomoć nerijetko razotkriva različite vrste bilja, pritom se referirajući na povijest pojedinog lokaliteta te njihova odnosa s biljkama i, naravno, očuvanje prirodne baštine.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska Anton je govorio o upotrebi konoplje i samoniklog bilja kao dvije najzdravije namirnice na svijetu i onako usput pripremio dalmatinsku mišanciju sa sirom od konoplje.

Dalmatinko samonikao bilje – dalmatinsku mišanciju – skuhao je kratko u loncu, a od sjemenki industrijske konoplje je napravio sir po vlastitoj recepturi. Miksajući sjemenke s vodom u blenderu te nakon što je smjesu procijedio kroz gazu dobio je konopljino mlijeko koje je zagrijao te tako dobio konopljin sir.

Kuhanu dalmatinsku mišanciju poslužio je sa konopljinim sirom, uz dodatak maslinovog ulja i malo soli zajedno s domaćim bezglutenskim kruhom.

Samoniklo bilje najmoćnija je hrana na svijetu i u alternativnim i u znanstvenim krugovima.

U vrijeme sve veće ekološke osviještenosti, tematika serije Lovac na bilje nudi gledateljima i svojevrsnu pozivnicu te motivaciju za samostalno, ali pristupačno istraživanje i uvid u netaknutu prirodu koja se nalazi nadomak urbanih sredina. Poboljšanje kvalitete života, pravila ponašanja i snalaženja u prirodi, kao i aktivno provođenje slobodnog vremena uz minimalan trošak, a koje ne iziskuje daleka putovanja, dodatni su razlog gledateljima da prate ovu domaću dokumentarnu seriju.