Mladi jahači

Prošlog su se tjedna mnogi Istrani uputili na skijanje, i to uglavnom na inozemne destinacije. No, grupica djece i mladih iz cijele Hrvatske umjesto skijanja odlučila se za jahanje. I to upravo u Istri, u Manjadvoricma pored Barbana.


Kišno je prijepodne, ali djeci to ne smeta. Sinoć su stigli na ranč barba Tone iz svih krajeva zemlje, i jedva čekaju sjesti u sedlo. Djeca ovamo dolaze i ljeti, i zimi. Zimske su grupe ipak manje, pa ih je trenutačno dvanaest. Najmlađa je sedmogodišnja Anđelina iz Rijeke. Nije osobito razgovorljiva, ali doznajemo da je talentirana, i da mnogo bolje jaše nego što tvrdi.

Djeca trebaju što ranije početi jahati, mišljenja je Zoran Uravić, vlasnik ranča. Uz fizičku aktivnost razvija se i svijest brige o nekome. Ovakva mjesta su osobito važna za gradsku djecu, tvrdi Uravić, jer ona nemaju dovoljno prilike za motorički razvoj.

Ali nisu svi ovdje rekreativci. Za Bora Winklera (11) iz okolice Barbana već je počela ozbiljna jahačka karijera. Prošlog je mjeseca u Rudinama pobijedio u utrci na 25 kilometara. O utrci kaže: Staza je bila dosta teška, zahtjevna, bilo je dosta zavoja, jako puno jahača, tako da smo morali paziti…

Čini se da druženje s konjima krije još neke tajne. Rijetko se, naime, može susresti ovako poslušna grupa djece kao što su ovi mali jahači.