Instrukcije mogu biti besplatne

U studenom 2015. u Župi sv. Marka Križevčanina započele besplatne instrukcije iz hrvatskog i engleskog jezika, kemije, fizike i matematike djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. U vremenu oskudice, skupih poduka i sve zahtjevnijega gradiva zvuči gotovo nevjerojatno.

U opuštenom, prijateljskom ugođaju u župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu dvaput se tjedno s lošim ocjenama te matematičkim i drugim problemima obračunavaju osnovnoškolci i srednjoškolci uz potporu svojih pomagača. Koji su jedva nekoliko godina stariji od njih.

Ništa ljepše od osjećaja kada nekome pomogneš, vole reći svi instruktori. Za komunikaciju s onima kojima pomoći treba koriste sve načine modernog komuniciranja, tako da uvijek na vrijeme pomognu. Pa na slijedećem sastanku svi budu sretni kada čuju da su rezultati bili dobri, a pokoja čokoladica ili slatkiš koje zahvalni roditelji pošalju instruktorima samo potvrđuje da je obavljen dobar posao.

Zbog generacijske bliskosti i dobre energije, djeca se brzo opuste pa matematičke i druge blokade polako padaju jedna za drugom. Zajednička je molitva najvažnija jer je vjera ono što ih, među ostalim, snažno povezuje. Naravno da nas vjera motivira jer je jedno od osnovnih načela: pomozi bližnjem svom! I ovo je upravo to – pomažemo djeci, ili bilo kome, koji treba pomoć u učenju, ističe Katarina, jedna od instruktora.

Njihova vrata i srca otvorena su podjednako svima, kažu ovi mladi ljudi. Jer bližnji je i onaj tko ne ide na vjeronauk ili u crkvu. I oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju...