Na vidjelo izlaze novi slučajevi silovanja u Kölnu i šire

Pojavila se nova snimka silvestarske noći u Kölnu. Na njoj su uglavnom mladi muškarci, neki sa zastavama s Bliskog istoka. Mediji navode i da je 90 žena napastovano i opljačkano, a neke i silovane. Sličnih slučajeva bilo je i u Hamburgu i Stuttgartu.

Na izvješća da su napadači Arapi ili iz sjeverne Afrike - prvi je put odgovorila Angela Merkel. Iznova i iznova moramo utvrđivati jesmo li učinili sve u smislu deportacija iz Njemačke, kako bismo poslali jasnu poruku onima koji nisu spremni držati se našeg pravnog poretka, poručila je.

Javnost je ogorčena na policiju. Dosta je - jutros je osvanula poruka načelniku kelnske policije na naslovnici Expressa. Šef policije Kölna Wolfgang Albers zatim je smijenjen. Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije Ralf Jäger zatražio je od njega da podnese ostavku. 

Kritiziralo ga se da su policajci bili nedovoljno obučeni i da ih je bilo premalo da se nose sa zločinima. Kelnska policija čak je objavila priopćenje 1. siječnja da je doček Nove godine protekao mirno, a tek dan poslije objavila da su počinjeni napadi što je dovelo do optužbi za prikrivanje. Pozivajući se na neimenovane izvore, kelnski Stadtanzeiger prenio je da je policija svjesno prikrivala identitet osumnjičenih kako ne bi potaknula ksenofobiju.

Savezna policija objavila je kako je na Silvestrovo u Kölnu zabilježila 32 kaznena djela i identificirala 31 počinitelja. Gotovo svi su stranci, a više od dvije trećine njih su izbjeglice koji traže azil. 

Osumnjičeno je devet Alžiraca, osam Marokanaca, pet Iranaca, četiri Sirijca i jedan Iračanin, po jedan državljanin Srbije i SAD-a te dvojica njemačkih državljana. Kaznena djela o kojima se radi su počinjenje tjelesnih ozljeda, krađa i pljačke te tri seksualna delikta. No te brojke se odnose samo na uhićenja na glavnom željezničkom kolodvoru za koji su, kao i za ostala važna prometna čvorišta u Njemačkoj poput zračnih luka, odgovorni pripadnici savezne, a ne lokalne policije.

Zbog događaja u novogodišnjoj noći na kelnskom kolodvoru, prijave je podnijela 121 osoba. 

Kelnska policija priopćila je kako je uhitila još dvojicu osumnjičenih koji su sudjelovali u izgredima u novogodišnjoj noći, čime se broj privedenih popeo na 18. 

Köln je idući mjesec očekivao desetke tisuća sudionika karnevala, no sada je to pod upitnikom. Gosti se premišljaju hoće li doći. Raspituju se o sigurnosti. To je velik problem, požalio se Josef Sommer iz kelnskog turističkog ureda.

Napadi su ponovno potaknuli raspravu o poimanju žene u tradicionalnom, muslimanskom svijetu. Napokon se moramo suočiti s normama muškog ponašanja u muslimanskoj kulturi koje odobrava nasilje, poručila je preko Twittera bivša ministrica obitelji Kristine Schröder (Kršćansko-demokratska unija CDU).
Zajednica muslimana u Njemačkoj usprotivila se generaliziranju i predrasudama. No i policija u Zürichu priopćila je kako su se i ondje tijekom novogodišnje noći dogodili slični slučajevi. U Finskoj, u Helsinkiju, policija je također zabilježila neuobičajeno velik broj seksualnih napada za vrijeme novogodišnjeg slavlja. A ubrzo je otkriveno da su se napadi dogodili i u Austriji. Slovački premijer zatražit će izvanredni summit EU-a zbog napada na žene, objavio je Reuters.