Tri šibenska fortifikacijska bisera pod jedinstvenom upravom

Revitalizaciju tvrđave Barone, odnosno Šubićevca, osmislilo je i pokrenulo Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koje je prije četiri i pol godine dobilo tvrđavu na upravljanje. Aktualna je gradska vlast pak na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća osnovala javnu ustanovu za upravljanje tvrđavama, uključujući i Barone. No s obje strane, barem pred kamerom, ipak stižu pomirljivi tonovi.

Tvrđava sv. Mihovila, Sv. Ivan, Barone tri su šibenska fortifikacijska bisera. Odsad, pod jedinstvenom upravom: javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik.

One su bogatstvo svih građana Šibenika. Dakle, to su Šibenčani kroz svoju povijest gradili i meni je potpuno normalno i jedino logično da s tim upravlja Grad. Dakle, da upravljaju oni ljudi koje građani neposredno biraju na izborima, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.
No ugovor za upravljanje tvrđavom Barone već ima Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac. Dobilo ga je 2011. od prošloga Gradskog vijeća. I zatim osmislilo i pokrenulo revitalizaciju dotad zapuštene i devastirane utvrde. Dobiveni novac žele, po dubrovačkom modelu, uložiti u obnovu šibenske baštine.
Društvo ima ugovor na neodređeno s minimalno deset godina, ukoliko ne zadovoljava neke uvjete. A sami znate da bi se ovi novci iz EU fondova mogli dobiti, trebalo je napraviti kompletnu dokumentaciju, koju je Društvo i napravilo i omogućilo Gradu da aplicira na iste fondove, rekao je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Upravljati se tvrđavom Barone, stoga, bez njih ne može, kažu Dalmatinci. Svjestan je toga i gradonačlenik. S tim ljudima se razgovaralo i ja ne očekujem tu nikakve prijeporne trenutke. Pravno će to biti regulirano tako da će postojati poseban sporazum između udruge Juraj Dalmarinac i JU Tvrđava kulture Šibenik, kaže gradonačelnik.

Društvo bi tako, primjerice, trebalo sudjelovati u biranju članova Upravnog vijeća. A partnerstvo i suradnja Društva i Grada - uspješna je formula. Svjedoči tomu dovršavanje projekta revitalizacije tvrđave Barone i priprema za još zahtjevniji projekt preuređenja tvrđave Sv. Ivana. Od dobrih ideja do realizacije uz pomoć europskoga novca.