Ivanova slikovnica djetinjstva

Za mnogo dječaka i djevojčica u Dalmaciji puno ljepša djetinjstva sasvim sigurno su ona na našim otocima. Jedan od njih je i Ivan Sorić koji koristi svaki slobodan trenutak za odlazak u Preko na otok Ugljan. Sve o tim putovanjima opisao je i nacrtao u svojoj slikovnici 'U ona dobra stara vremena'.

Ivan živi u gradu, ali jedva dočeka slobodan trenutak da vikendom i praznicima s obitelji isplovi iz Zadra do obližnjeg Preka. Ondje se se uvijek vraća - u ona dobra stara vremena. Pričao mi je tata, on bi uvijek sjeo pokraj kamina i pričao bi, a ja bi samo pozorno slušao. I divio se njegovim pričama i pustolovinama koje je doživio kad je bio mali, objašnjava Ivan.

Tada je, na poticaj učiteljice, sve te doživljaje napisao i naslikao te je nastala njegova autorska slikovnica. U njoj pričam kako se mi stalno igramo, kako svašta radimo, kako imam puno obaveza, ali tu na otoku se mogu opustiti, dodaje mali pisac. Spominje u njoj i svoje prijatelje, baš kao nekad, te i njih razlikuje po obiteljskim nadimcima jer ih je više s istim prezimenima.

Ivanu je 11 godina, slikovnicu je napisao kao desetogodišnjak, a ovih je dana izašlo i tiskano izdanje.