Hrvatski navijači europskih klubova

Manchester United, londonski Chelsea i madridski Real velikani su europskog nogometa. Svoje navijače imaju i u Hrvatskoj.


'Daleko od oka, daleko od srca' ne vrijedi za aktere ove priče. Pravi nogometni navijači ne poznaju granice. Točnije, njihova ljubav prema omiljenim klubovima bezgranična je.

Crvena boja, Eric Cantona, podignuta kragna - bio je to prijeloman trenutak. U vrijeme emisije Petica, samo se to čekalo: Manchester United i engleska liga, iskren je Mario Čuvalo, tajnik Kluba navijača Manchestera. Filip Grljević, predsjednik Kluba navijača Chelseaja, objašnjava zašto je njemu baš to omiljeni klub: Chelsea su bili antijunaci, nisu me privlačili Barcelona, Real, United za koje su svi moji vršnjaci navijali, nego uvijek je bilo nešto kontra tako da je Chelsea bio prvi odabir. Mario Petrović navija za Real Madrid od 1995. i kaže da mu je taj klub baš sve u životu.

Njihovu ljubav klubovi su i službeno priznali nakon što su okupili dovoljan broj članova. Na gotovo svakoj utakmici na Old Traffordu ima nekog iz naše udruge, a što se tiče nas pojedinačno, pa recimo 4-5 puta godišnje, ističe Tomislav Tadić, član Uprave Kluba navijača Manchestera. Baš kao i članovi Kluba navijača Real Madrida, kako kaže njihov tajnik Držislav Krasić. Članovi prate svoj klub bez obzira na to igra li u Madridu ili negdje u gostima u Španjolskoj, a često posjećuju i utakmice Lige prvaka. Martin Angjić, dopredsjednik Kluba navijača Chelseaja, objašnjava da na udaljene destinacije putuju avionom, a karte rezerviraju unaprijed kako bi dobili što povoljniju cijenu.

Osnivači klubova navijača jesu dečki, ali kakvo bi to navijanje bilo bez ženske potpore?!

Ivka Keleković članica je kluba Manchester United Hrvatska. Za sebe kaže da voli nogomet, a posebno engleski zato što je brz, dinamičan i što nema puno povrata lopte i što se dodaje od noge do noge. Matea Jurač, navijačica Chelseaja, dolazi gledati utakmice isključivo zbog atmosfere, ali ipak joj je najvažnija pobjeda Chelseaja. Žana Dujić, navijačica Real Madrida, za sve 'okrivljuje' starijeg brata uz kojeg je zavoljela i nogomet i Real.

Nogomet i emocije uvijek su išli ruku pod ruku. One vežu navijače i klubove u porazu i pobjedi. Koliko se god oni daleko događali.