Plesnjak baš kao nekada

Plesnjaci su se vratili! I to na velika vrata! U Zagrebu je održan prvi Bal nostalgije. Svirali su se evergreeni, plesalo se u dvoje, zabavljalo i uživalo. Bilo je i mladih, ali većina je bila u najboljim godinama. Njihova je želja da plesnjaci ponovno postanu dio noćnih izlazaka.

Pozdravljao je glazbeni sastav 'Royal ´70' plesače i prije više od 40 godina. Nakon dvadesetak godina stanke sastala se opet ista postava: Josip Atilla Thes, Željko Špinčić, Dubravko Hrupec i Dubravko Sterle Ciciban.

Kroz sastav Royal '70 prošlo je više od 20 glazbenika. Prvi su put svirali 1968. u Mađarskom kulturnom društvu u Radićevoj ulici u Zagrebu i trebali su biti samo privremena zamjena. No toliko smo zadovoljili da smo svirali 20 godina. Do '70. nismo imali ime i bili smo trio, a od '70. nam se pridružio Željko Spinčić s basom i rekli smo: sad smo kompletni, bend će dobiti ime i ozbiljno ćemo vježbati, prisjeća se Josip Atilla Thes.

Uz njihovu glazbu svaki vikend plesale su stotine ljudi. Najviše u Radićevoj 32  kada su se prodavale i ulaznice. Pritom se pazilo da bude jednak broj ženskih i muških, a baš kao i na balu, svaki drugi ples birale su dame. Bila su to neka druga vremena. Na plesnjake su išli i mladi i stari, sjećaju se gosti. Nekad je bilo ovak´: za mlade svaki dan bio je ples, osim ponedjeljka, od 7 do 22, 23, pa poslije su mogli ići na posao ili studirati.

Nekad su svi plesali, nostalgično kukati za tim vremenima ne pomaže, misli Josip. No, da ne bi bilo kukanja i nostalgije, plesnjaci su ponovno popularni. Na prvi Bal nostalgije, kako su ga nazvali organizatori, nije došlo mnogo ljudi, ali oni koji jesu, plesnu su karticu popunili do kraja. Ljudi su to kojima su ples u dvoje i evergreeni način zabave.

Iako je Bal nostalgije organiziran da privuče i mlade, ovaj put uglavnom je tu bila starija ekipa, baš iz vremena kada je sastav Royal '70  svirao na plesnjacima. Dame nismo pitali, ali gospoda su otkrila svoje godine... neki iskreno... U prosjeku imamo 70 godina. 70 ove godine ima dvostruko značenje, prvo smo osnovani 70., a sad nam je prosjek godina 70, iskren je Josip.  Plesača je bilo i starijih, ali svi odreda mladi su duhom.

Uz smijeh, dobru glazbu i mnogo plesnih koraka, ovakav izlazak ne treba biti samo nostalgična slika nego prava zabava za sve naraštaje.