Miguel i 71 ružičasta loptica

Festival novoga cirkusa koji je ugostio mnoge umjetnike iz cijeloga svijeta. Miguel Gigosos Ronda došao je u Hrvatsku s točno 71 ružičastom lopticom. Tijekom kratkog boravka u Hrvatskoj odvojio je malo vremena i za ekipu emisije Dobro jutro, Hrvatska te ispričao kako živi profesionalni žongler.

Dopustiti si potpunu slobodu i raditi isključivo ono što nas usrećuje za većinu nas samo je san. Miguel Gigosos (28)  iz Španjolske svoj san zaista živi. U žongliranje sam se zaljubio prije 10 godina.  Bila je to ljubav na prvi pogled. Čim sam otkrio to polje, znao sam da je to nešto što već dugo tražim kroz život i kroz stvari kojima sam se prije bavio, govori Miguel.

Spojio je suvremeno žongliranje sa suvremenim pokretom. Svojim talentom oduševljava publiku diljem svijeta. No prije nego što je završio Studij cirkuske umjetnosti u Lyonu, diplomirao je fiziku. Tvrdi kako mu  je upravo znanost otvorila nove vidike i uvelike obilježila njegov osebujni pristup umjetničkom istraživanju. Ovaj je posao zahtjevan, fizički i psihički, osobito ako želiš izvući neki projekt kao što pokušavam ja. I veoma lijep. Omogućava ti prilično intenzivnu introspekciju, da proučiš samoga sebe, da otkriješ koje su tvoje potrebe unutar onoga što želiš podijeliti s drugima, što želiš prenijeti, što želiš stvoriti u okviru žongliranja, a to je ono čime se ja bavim. Kako osmišljavaš stvari, kako usmjeravaš svoju kreativnost, kako tvoje tijelo reagira na to…  Mogao bih satima govoriti o tome.

U njegovu poslu ne postoji strogo određeno radno vrijeme. Mogu raditi u bilo kojem času. U tri do ponoći padne mi na pamet neka ideja, trebam nešto zapisati ili mi pošalju e-mail i odmah moram odgovoriti na njega. U ovom trenutku nemam granice. Dakle, to je nešto permanentno

Nije lako svima biti na raspolaganju 0-24, ali mu istodobno odgovara što sam organizira svoje vrijeme. Više ga muči logistika. Sam radi na vlastitoj promidžbi i dogovara putovanja i nastupe, a to mu često oduzima mnogo vremena i energije. Bavljenje e-mailovima i telefonskim razgovorima me udaljava od onoga što zapravo želim raditi.  Nastupao je po cijelome svijetu. Do sada je uvijek nailazio na pozitivnu reakciju publike. I to mu je dovoljno. 

Zadovoljna publika nagrada je i motivacija da ne odustane.