Kamo na vikend - Rijeka i Opatija

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedete obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Ovoga vikenda vodimo vas na Kvarner, u Rijeku i Opatiju, nerazdvojne dvije prijateljice koje se uvijek nekako natječu koja je ljepša. Opatija je svakako miss ljepote, a Rijeka je pobrala sve simpatije. Dovoljan razlog da posjetite ove bisere Kvarnera

Che Guevara, Franz Liszt, Dora Maar, Tarzan - Johnny Weismuller… Samo su neki s liste slavnih koji nisu tek usput stali u morski grad riječnog imena. Lista je doista impresivna. Grad koji teče nakon samo jednog vikenda teći će i vašim mislima još dugo. I dok trepnete 'Šta da?' će postati vaša omiljena poštapalica koju možete pronaći i na suvenirima.

Na mnogim riječkim lokacijama možete 'opaliti dobro fotku'. Korzo je naš dnevni boravak, ako želite nekoga sresti budite tu deset minuta i sresti ćete ga. Ako morate nešto obaviti, idite okolnim ulicama, objašnjava turistička vodičica Sandra Bandera. Za riječku ribarnicu Michael Palin kazao je da je katedrala ribe. Rijeka ima i svoj kosi toranj, nije nakrivljen kao onaj u Pisi, ali je Riječanima zato draži.

U Rijeci i jest sve malo simpatično pomaknuto. Spomenici pod zaštitom, poput nekadašnje Guvernerove palače štite pak druge vrijedne eksponate. Tu se već četiri desetljeća nalazi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorjaVjerojatno niste znali da u našem muzeju čuva jedan od 5 preživjelih prsluka za spašavanje s Titanika, ističe Tea Perinčić, ravnateljica Muzeja.

Dvije minute hoda od pomorskog nalaze se dva muzeja pod istim imenom – Peek and Poke. Vlasnik ne želi odrasti, pa ima i Muzej djetinjstva, s preko 5000 igračaka i Muzej starih računala, od kojih svaki još radi. Stoga se ovdje često događaju situacije da mora čekati posjetitelje, čak i one na zadatku, da završe s partijom Pacmana. Najstarija stvar je kalkulator koji je proizveden 1904. u Francuskoj. Najstariji kompjuter iz 1961. dolazi iz Amerike, a najveći hard disk je 'gospodin od 110 kg kapaciteta 1GB', ponosan je na izloške Sveto Nilović.

U obilasku Rijeke nikako nemojte preskočiti Astronomski centar Rijeka, jer želite li upoznati svemir, nema boljeg od astronomskog centra koji na jednom mjestu ima i zvjezdarnicu i planetarij, kaže Andrea Cvitan iz Centra. Od matineja za najmlađe do večernjih projekcija filmova u planetariju, predavanja, radionica ili promatranja zvijezda u zvjezdarnici, svakako ćete se ovdje dugo zadržati.

Nakon svemira, bilo bi dobro upoznati i neke poznate zemljane iz Rijeke. Primjerice meštre od karnevala po kojem je Rijeka poznata. Meštar Toni već sada poziva na najveću povorku riječkih krnevalista koja će biti 7. veljače. Grupe se za nju pripremaju cijele godine. Ulažu u to veliki trud. Maštovite glave i vrijedne ruke već desetljećima smišljaju i kroje svakakva maškarana čudesa. Rokeri, punkeri, svinje, ludo more…

I dok Rijeka i njezini stanovnici odnose sve titule za simpatičnost, ljepotica je ipak desetak kilometara udaljena Opatija bajna. Čehov, James Joyce, Isidora Duncan, Albert Einstein, Robert de Niro, Donald Sutherland, Kirk Douglas... opatijska je lista slavnih.

Riječani imaju karneval, a Opatijci već 33 godine Balinjeradu – najluđu utrku na svijetu koja će se ove godine voziti 31. siječnja. Za one ki ne znaju ča je to balinjerada, to je utrka na kugličnim ležajevima, a svi možete doći i vidjeti kako to izgleda kad se spuštate po glavnom opatijskoj ulici, objašnjava Duško Jeličić – Dule, organizator Balinjerade. Da bi i sami iskušali, za vas smo pripremili taxi balinjeru, tako da ćete moći iskušati opatijsku cestu koja je izuzetnu brza jer imamo najnoviji asfalt, dodaje Goran Pavlović, TZ  Opatija.

U Opatiji imaju i novu hit igricu u Hrvatskom muzeju turizma – turistički bonton. Do idućeg opatijskog muzeja vam ne treba karta niti putokaz, namirisat ćete ga jer svi su dobro došli u svijet muzeja čokolade Milenij Choco svijet. Osim što u Čoko svijetu možete kupiti slastice svih vrsta, možete kreirati i sami svoju čokoladu, dodati joj razne okuse, sami ju ukrasiti. Čokoladice radimo na dnevnoj bazi, svaki dan više od  35 vrsta pralina i što dnevno bude do 100 kg čokolade, u prosjeku, ističe Zvjezdana Kovačević.

A ako vam sve ovo nije dovoljno, naravno da ćete otići u wellness i rekuperani sutradan sve ovo ponoviti.