Hrvatsko pjevačko društvo 'Lipa' iz Osijeka obilježava 140 godina postojanja

Jedan od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih pjevačkih zborova Hrvatsko pjevačko društvo 'Lipa' iz Osijeka ove godine obilježava punih 140 godina uspješnog i neprekidnog postojanja. Stoga će tijekom godine organizirati niz prigodnih događanja kojima će proslaviti taj jubilej.

'Lipa' u drugoj polovici svibnja 2016. planira sudjelovati na prestižnom 10. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Zadru, no najveći događaj u ovoj godini organizirat ćemo u svojem matičnom gradu Osijeku. Naime, 1. i 2. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa, bit će održano prvo međunarodno Natjecanje pjevačkih zborova i festival Croatia Cantat, najavio je dopredsjednik Tomislav Levak.

Cilj natjecanja je, dodao je Levak, Osijek pretvoriti u središte zborskoga pjevanja u ovom dijelu Europe. Osim toga, kao uvod u obilježavanje 140 godina postojanja, bilo je izdavanje kalendara za 2016. godinu u kojemu su se našli brojni projekti i uspjesi 'Lipe', realizirani u protekle tri godine. Kalendar sadrži 13 fotografija, a dizajniran je tako da nudi pregled lipaških aktivnosti kroz izabrane fotografije.

Tako je, primjerice, fotografija međunarodne kulturne suradnje između Hrvatske i Mađarske, gala koncert nazvan 'United Europe Singing', a koji su lipašice i lipaši zajedno s Panonskom filharmonijom i Mješovitim pjevačkim zborom Mecsek iz Pečuha izveli u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, smješten u mjesec srpanj, a tradicionalni Božićni koncert u crkvi sv. Mihaela, naravno, u mjesec prosinac, ističe Levak.

Podsjetio je da je 'Lipa' osnovana daleke 1876. godine i jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj. Lipašice i lipaši iznimno su ponosni na lijepu i bogatu tradiciju Društva, čiju su povijest obilježile mnoge slavne osobe, poput velikana Josipa Jurja Strossmayera, koji je 1900. godine bio i prvi pokrovitelj 'Lipe'.