Čudesni svijet Klasje Habjan

Dobro poznatu priču 'Carevo novo ruho' mlada umjetnica Klasja Habjan ispričala je na sasvim neobičan način.

Car je i dalje gol, iako mnogi od nas to ne bi priznali. Za sada jedini primjerak slikovnice ima samo Klasja, no ekipa Dobrog jutra prolistala ju je. 

Bio jednom jedan car koji je obožavao raskošnu odjeću. Dva prevaranta obećala su mu sašiti ruho koje će vidjeti samo oni koji su zaslužili svoj posao i ugled. 'Stoji vam kao saliveno', lagali su ulizice, iako ruha nije bilo, a car je bio gol. Klasja Habjan, studentica dizajna priči je odjenula u sasvim novo ruho.

Slikovnica je rezana na laseru, stranice složene jedna na drugu daju gotovo 3D sliku, a svakim listanjem dobivamo novu scenu te svima nam znane priče. Priča nema teksta, samo su slike pa sam zamislila da djeca zajedno s roditeljima tumače te prizore, a okretanje novog prizora da im bude zapravo izazov. Zabavno i poučno.

Klasja je znala, još kao djevojčica, da će uvijek crtati, za druge i za sebe, za nepoznate promatrače, za fascikle koje će otvarati godinama poslije. Svaki njezin crtež nosi neku emociju ili dosjetku. Razmišljala je o Akademiji, ali ipak je upisala studij dizajna, i sretna je da je tako.

Većina njezinih ilustracija nastala je otiskivanjem valjka koji inače služi za razmazivanje boje. Ta je tehnika improvizacija. Izrezuje oblike i preko šablona slaže slojeve. A nedavno se zainteresirala i za animaciju.

Ovu smo priču počeli sa slikovnicom u kojoj se svakom stranicom otkriva sasvim nova začudna slika, drukčija od one prethodne, a koja se na nju nastavlja. Tako i Klasja piše, crta, ilustrira, animira i otkriva nam nove svjetove. Tek kratak pogled u čudesni svijet Klasje Habjan, mlade umjetnice i dizajnerice, govori nam da će se za nju zasigurno još mnogo puta čuti.