I nakit može biti instalacija

Šibenski dizajner nakita Danijel Hrg unikatne komade izrađuje već dvadesetak godina.

No danas sve manje radi, kako kaže, normalan, nosivi nakit, a više se okreće instalacijama. Svoje radove do sada je predstavio na tri samostalne izložbe. Šibenske. A nedavno i u Beču. Na međunarodnom izletu prvi put bili su Danijelovi 'Atomi'.

Nakit 'made by Deni' prvi put je bio preko granice. U bečkoj galeriji Merikon.
Izlošci, nakitne strukture ručno izrađene. I etuii za nakit. A iza 'atomskog napada' jasna poruka. Svi smo sačinjeni od istih atoma i tu debata staje. Sve različitosti padaju u vodu i moramo se nositi s tim da smo svi sačinjeni od istih 'bilding bloks' kako ih ja zovem, objašnjava Danijel.

A kritika piše, redukcija sveg suvišnog i dodatci ukrasnog našli su kod Danijela utočište u prostoru znanstvene fantastike. Već drugu godinu. Što ne čudi jer autor je deklarirani SF fan. Krenuo je unovčiti Danijel svoj hobi prije dvanaest godina. Bilo je ili poduzetništvo ili kiseljenje na burzi.

Početni mu je kapital bio: kreativnost. Zbog čega je damama i upao u oko. Njegov nakit govori sam o sebi i o njemu kakav je umjetnik i što njegove ručice na jedan poseban način znaju izradit, govori Dragica Gulin, jedna od njih.

Niže šibenski dizajner kolekciju za kolekcijom. U svakoj najviše deset komada. Začinjenih egzotičnim kombinacijama materijala. Guma sa žicom ali s komadima Jadranskog koralja. Imate žice, minerala. Radim fuziju materijala koji se ne koriste zajedno, ističe Danijel.

A prodaji preko Mreže rekao je Danijel jasno – ne. Internet smatram hladnim prostorom u kojem se ne može doživjeti nakit. Nakit je kao skulptura. On je trodimenzionalan i morate ga probati, jasan je Danijel.

Svoj kreativni pogon smjestio je Deni u staroj gradskoj jezgri. Koju s rijetkim istomišljenicima održava na životu, već desetu godinu.