Na Kvarneru počelo karnevalsko ludilo

Blagdan Sveta tri kralja znači samo jedno - svlačenje uobičajenog i odijevanje karnevalskog ruha. Ivana Bilen otišla je do mjesta Mune gdje radosna ekipica najavljuje početak karnevalskog ludila.


I ove se godine nastavila stoljetna tradicija. Kraljevi su predali svoja blaga, a samo nekoliko sati poslije u Žejanama, Munama i okolnim selima - začula su se prva pusna zvona.

Zvončari ovoga kraja počinju prvi - u noć nakon Sveta tri kralja i zvone sve tamo do Pepelnice kada će ovaj gospodin platiti za sva svoja nedjela, ali  i zato kako bi što prije otjerali zimu i dozvali proljeće, kaže meštar Silvano. Popisu grijeha nema kraja, pa je pust u trenu završio na stupu srama. Kriv je za sve loše ča se dešava, moramo uvik nekog okrivit pa nek´ to bude pust, nema milosti kapo Romano. No nema pusta bez zvončara. Tradicija je to koja traje više od 500 godina, a i onima najmanjima čast je zvati se zvončarom.

Ostatak Kvarnera maškarano će ludilo obuzeti kad se začuje antonjski rog, a potrajat će sve do Pepelnice, kojom počinje korizmeno doba i priprema vjernika za Uskrs. Ove godine pada na 9. veljače.